Cijene nafte u svijetu opet padaju

Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošle sedmice 1,1 posto – na 86,66 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio dva posto – na 79,68 dolara.

Nakon dvije sedmice rasta, cijene su pale jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta zapadnih ekonomija, posebno američke (Reuters)

Cijene nafte na svjetskim tržištima su prošle sedmice pale, nakon 15 dana rasta, jer rast zapadnih ekonomija usporava, što bi moglo oslabiti potražnju za naftom, dok bi je, s druge strane, trebao podržati oporavak kineske ekonomije, prenosi Hina.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošle sedmice 1,1 posto – na 86,66 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio dva posto – na 79,68 dolara.

Nakon dvije sedmice rasta, cijene su pale jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta zapadnih ekonomija, posebno američke.

Doduše, novi podaci pokazali su da najveća svjetska ekonomija i dalje stabilno raste, no američka centralna banka nastavit će povećavati kamatne stope kako bi suzbila inflaciju, što će neminovno usporiti rast ekonomije, a time i potražnje za naftom.

Važna reakcija kineske ekonomije

Očekuje se da će ove sedmice čelnici Feda ponovno povećati kamate, za 0,25 postotnih bodova. Zbog toga se postavlja pitanje, kažu analitičari, hoće li američka ekonomija uroniti u recesiju ili će se „mekano prizemljiti“.

S druge strane, cijene „crnog zlata“ podržava nada trgovaca da će se s brzim popuštanjem restriktivnih Covid mjera ubrzati rast kineske ekonomije.

„Hoće li cijene nafte rasti, ovisit će o tome koliko će se brzo potražnja za sirovom naftom u Kini oporaviti u ovom kvartalu“, kaže Stephen Brennock iz PVM-a.

Kina je najveći uvoznik nafte u svijetu, a stišavanje zaraze i postepena normalizacija života značili bi i oporavak ekonomije i potražnje za gorivom.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada