Počeo novi štrajk radnika britanske željeznice

Radnici britanske željeznice više puta su štrajkovali posljednjih mjeseci, a u traženju veće plate pridružili su im se i zaposleni u javnim službama.

Zbog štajka je onemogućen povratak na posao miliona putnika (Reuters)

Radnici britanske željeznice ponovo štrajkaju od utorka, čime su onemogućili povratak na posao miliona putnika u najnovijoj industrijskoj akciji u zemlji.

Britaniju su zahvatili najveći radnički nemiri od 1980-ih kad je Margaret Thatcher bila na vlasti.

Rastuća inflacija uslijedila je nakon više od 10 godina stagnacije plata, pa mnogi radnici ne mogu spojiti kraj s krajem.

Radnici britanske željeznice više puta su štrajkovali posljednjih mjeseci, a medicinske sestre, osoblje aerodroma, bolničari i radnici pošte pridružili su im se u traženju većih plata kako bi održali korak s inflacijom koja je u novembru dostigla 10,7 posto, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Učitelji bi trebali štrajkovati u Škotskoj iduće sedmice.

“Zbog industrijske akcije bit će znatno smanjen promet željeznicom do nedjelje, 8. januara”, objavio je Network Rail.

Vlada ‘ne može priuštiti’ povećanje

Vlada je navela da sebi ne može priuštiti povećanje plata koje će ići ukorak s inflacijom za radnike u javnom sektoru, što znači da se ne nazire kraj onome što je nazvano novom “zimom nezadovoljstva” u odnosu na industrijske bitke koje su zahvatile Britaniju kasnih 1970-ih te 1980-ih.

Anketa YouGova, objavljena prošlog mjeseca, pokazala je da dvije trećine Britanaca podržava štrajk medicinskih sestara. Većina ispitanika rekla je da je vlada najveća kriva za tu industrijsku akciju i da bi premijer Rishi Sunak mogao imati problema ako se ona nastavi u 2023.

Vlada je pozvala šefove sindikata da se vrate za pregovarački sto pošto je svjesna da štrajkovi uzimaju veliki danak kompanijama koje se oslanjaju na ljude koji putuju na posao.

Izvor: Agencije