Hrvatska Vlada: Neopravdana poskupljenja i zaokruživanje cijena neće proći

Državni inspektorat izvijestio je u utorak da su dosad utvrdili 1.738 povreda odredbi Zakona o uvođenju eura.

Na godišnjem nivou u prosjeku je zabilježen rast nivoa cijena od 16,3 posto (Pixsell)

Vlada neće dopustiti rast cijena koji nije posljedica uvođenja eura, upozorio je hrvatski ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Izjave je dao nakon sastanka sa predstavnicima trgovačkih udruženja i direktorima najvećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, sazvanog zbog toga što su trgovci, navodno, na početku godine podigli cijene proizvoda.

Na to je prethodno ukazao i hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je, kako je naveo na Twitteru, sazvao sastanak sa predstavnicima Državnog inspektorata, Porezne i Carinske uprave sa ciljem „zaštite potrošača od neopravdanog dizanja cijena“, piše Jutarnji list.

“Imamo, s jedne strane, kontinuirano smanjenje cijena goriva, a s druge strane, rast cijena u trgovačkim lancima. Moramo jednom tome reći: dosta”, rekao je Filipović, koji je spomenuo i mogućnost formiranja “crnih lista” trgovaca koji dižu cijene.

“Razgovarali smo sa predstavnicima trgovačkih lanaca o konverziji kuna u euro. Vlada je u COVID krizi osigurala plaće radnicima, a u nezapamćenoj energetskoj krizi trgovci pokušavaju prevariti hrvatske građane. To im neće proći. Prije su kukali kako će propasti, a ništa im se nije dogodilo. Ima prostora za snižavanje cijena, a ne za podizanje. Poručujem svima – neće zarađivati na našim građanima. Vlada će učiniti sve, baš sve, da zadrži njihov standard”, poručio je Filipović. Najavio je, ujedno, da postoji i mogućnost zamrzavanja cijena još nekih proizvoda.

Inspektorat utvrdio povrede odredbi

Državni inspektorat izvijestio je u utorak da su dosad utvrdili 1.738 povreda odredbi Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj te obaveze dvojnog iskazivanja cijena, te 51 slučaj prodaje određenih prehrambenih proizvoda iznad najviše dopuštene maloprodajne cijene određene odlukom Vlade.

Najveći broj povreda, kako su naveli, odnosio se na to da poslovni subjekt nije dvojno iskazao cijene, da nije istaknuo cijene na jasan, vidljiv, čitljiv i lako uočljiv način, kao i na neisticanje i nepravilno isticanje fiksnog tečaja konverzije te neiskazivanje dvojnog iznosa na računu uz prikaz fiksnog tečaja konverzije.

Odvojeno, Tržišna inspekcija utvrdila je 51 slučaj prodaje određenih prehrambenih proizvoda iznad najviše dopuštene majloprodajne cijene određene odlukom Vlade.

Uoči sastanka Martin Evačić, predsjednik Udruge trgovina pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP), novinarima je kazao da u trgovinama nije došlo do povećanja cijena zbog neopravdanog zaokruživanja prilikom prelaska na euro, a da su cijene uoči uvođenja eura rasle zbog drugih utjecaja.

“Trgovci nisu podigli cijene, zaokruživali su prema pravilima zaokruživanja, kako je to Vlada u svojim smjernicama i rekla. Do nikakvog povećanja cijena u trgovinama nije došlo”,  rekao je Evačić.

Ponovio je da nije vidio da su cijene povećane u trgovinama, ali da je čitao po portalima da su frizeri povećali cijene svojih usluga te da je, na primjer, “kava zaokružena na dva eura”.

Izvor: Al Jazeera