Dolar oslabio treću sedmicu zaredom

S obzirom na popuštanje inflacijskih pritisaka u SAD-u, očekuje se da će Fed ubuduće biti manje agresivan u zaoštravanju monetarne politike.

Dolarov indek oslabio je prošle sedmice 0,05 posto (Reuters)

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta pala i prošle sedmice, treće zaredom, no kursevi nisu posebno oscilirali jer su ulagači oprezni uoči sjednica nekoliko najvećih centralnih banaka u svijetu.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošle sedmice 0,05 posto, na 101,92 boda, blizu najniže razine od juna prošle godine, prenosi Hina.

Pritom je dolar prema evropskoj valuti oslabio 0,1 posto, pa je cijena eura porasla na 1,0865 dolara, nedaleko od najviše razine u devet mjeseci.

Kurs dolara prema japanskoj valuti ojačao je 0,2 posto, na 129,85 jena.

Kursevi tih valuta nisu posebno oscilirali jer su ulagači oprezni uoči sjednica nekih od najvećih centralnih banaka u svijetu.

Među ostalim, čeka se prva ovogodišnja sjednica američkog Feda.

Očekuje se dodatno pavećanje kamata

S obzirom na popuštanje inflacijskih pritisaka u SAD-u, očekuje se da će Fed ubuduće biti manje agresivan u zaoštravanju monetarne politike.

Analitičari procjenjuju da će američka centralna banka na sjednici u februaru kamate povećati za samo 0,25 postotnih bodova, a ne za 0,50 bodova, kao na posljednjoj lanjskoj sjednici.

Uz to, vjeruju da bi konačna kamata, na kojoj bi Fed zaustavio ciklus povećanja, mogla iznositi manje od 5 posto, premda je većina čelnika Feda poručila da će trebati povećati kamate iznad razine od 5 posto kako bi se suzbila inflacija.

Fed je lani povećao kamate za ukupno 4,25 postotnih bodova, u raspon od 4,25 do 4,50 posto, što je njihova najviša razina u posljednjih 15 godina.

Iduće sedmice sjednicu će održati i čelnici Evropske centralne banke (ECB). Zbog visoke inflacije, očekuje se daljnje povećanje kamata, nakon što su lani povećane za ukupno 2,5 postotnih bodova.

Očekuje se da će i britanska centralna banka na sjednici iduće sedmice dodatno povećati kamate.

Izvor: Agencije