Stotine otkazanih letova zbog štrajka na berlinskom aerodromu

Sindikat je pozvao zaposlene na aerodromu Berlin Brandenburg na obustavu rada na jedan dan zbog nedovoljnog napretka u trima paralelnim pregovorima o platama.

Samo u srijedu je trebalo biti 300 polijetanja i slijetanja na berlinskom aerodromu sa gotovo 35.000 putnika (Reuters)

Otkazani su svi letovi u srijedu sa njemačkog aerodroma Berlin Brandenburg u glavnom gradu Njemačke, objavio je operator, nakon što je osoblje počelo štrajk zbog iznosa plata, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

U srijedu je trebalo biti 300 polijetanja i slijetanja sa gotovo 35.000 putnika. Štrajk je počeo oko 3:30 ujutro, navode agencije.

Sindikat Ver.di pozvao je uposlenike zračne luke na štrajk i na obustavu rada na jedan dan zbog nedovoljnog napretka u trima paralelnim pregovorima o platama.

„Nadamo se da je pritisak dovoljan“, rekao je sindikalni predstavnik Enrico Ruemker i dodao da je njihov cilj pomak u pregovorima.

Predviđena inflacija

Rekao je kako je uprava aerodroma ponudila kolektivni ugovor na rok od 24 mjeseca prema kojem bi plate porasle tri posto 1. juna te još dva posto 1. maja iduće godine.

„Kada pogledate koliko je visoka stopa inflacije i uzmete u obzir da kolegama s ovih prostora plate nisu rasle puno, puno godina, ova ponuda je naravno pljuska kolegama”, rekao je Ruemker.

Vlada Njemačke trebala bi u srijedu objaviti godišnji ekonomski izvještaj.

Nacrt ovog izvještaja predviđa inflaciju od šest posto u 2023. i 2,8 posto u 2024. godini, rekao je izvor za Reuters.

Izvor: Agencije