Google ponovo na sudu zbog monopola u oglašavanju

Od pravosudnih organa u SAD-u se traži da osude Google zbog kršenja zakona o konkurenciji, da joj nalože plaćanje odštete i obustavu aktivnosti o preuzimanju monopola nad online oglašavanjem.

Google je već ranije kažnjen zbog kršenja zakona o konkurentnosti, i to u Evropskoj uniji (EPA)

Američko ministarstvo pravde podnijelo je tužbu protiv pretraživača Google zbog monopola na tržištu online oglašavanja, navodi se u sudskom dokumentu u čiji je uvid imala agencija AFP.

„Google je koristio antikonkurentske, isključive i nezakonite metode da eliminira ili drastično smanji svaku prijetnju svojoj dominaciji nad tehnologijama koje se koriste za digitalno oglašavanje“, navodi se u dokumentu.

Ministarstvo i osam američkih saveznih država, među kojima Kalifornija i Njujork, traže od pravosudnih organa da osude kompaniju zbog kršenja zakona o konkurenciji, da joj nalože plaćanje odštete i obustavu aktivnosti o preuzimanju monopola nad online oglašavanjem.

Google je već ranije kažnjen zbog kršenja zakona o konkurentnosti, i to u Evropskoj uniji.

Ta kompanija se u SAD-u već suočava sa tužbama koje je krajem 2020. pokrenula grupa država na čelu sa Teksasom. Tužbe se također odnose na monopol o oglašavanju, prenosi Beta.

Izvor: Agencije