Kompanija Petrol od Hrvatske traži 56 miliona eura odštete

Reguliranjem cijena energenata u 2022. godini Slovenija i Hrvatska su oštetile poslovne rezultate grupe Petrol, saopćila je kompanija.

Iz Petrola navode i da su poslali obavijest Evropskoj komisiji o štetnom utjecaju regulacije cijena na poslovanje i tržišnu konkurentnost u Hrvatskoj (EPA)

Kompanija Petrol je poduzela mjere za naknadu štete zbog reguliranih cijena energenata u prošloj godini u Sloveniji i Hrvatskoj, pri čemu od Hrvatske traži naknadu štete u iznosu od 56 miliona eura, izvijestili su iz te kompanije.

“Šteta je imala snažan negativan utjecaj na poslovne rezultate grupe Petrol prikazane u preliminarnoj nerevidiranoj ocjeni za poslovanje grupe Petrol za 2022. I u Sloveniji, i u Hrvatskoj državnom su odvjetništvu dostavljeni prijedlozi za mirno rješenje spora – i to u Sloveniji u iznosu od 106 miliona eura, a u Hrvatskoj u iznosu od 56 miliona eura”, navode iz Petrola, a prenosi Hina.

Iz kompanije su izvijestili i da su već poslali obavijest Evropskoj komisiji o utjecaju regulacije cijena na poslovanje i tržišnu konkurentnost u Hrvatskoj.

Petrol tvrdi da je platio stotine miliona eura poreza

Pritom iznose i podatke da je u 2022. godini Petrol u budžet Slovenije uplatilo 1.102 milijuna eura trošarina, poreza i doprinosa te 20,2 miliona eura dividendi.

Hrvatska kompanija iz sastava grupe Petrol d.o.o. je lani hrvatskom državnom budžetu doprinijela s 533 miliona eura trošarina, poreza i doprinosa, navodi se u saopćenju.

Dodaju i podatke da je Petrol u 2022. godini bio najveća kompanija u Sloveniji po godišnjem prometu i s 3.320 zaposlenih i širokom mrežom više od 3.700 dobavljača.

U Hrvatskoj, Petrol ima 2.211 zaposlenih i sarađuje s više od 1.500 dobavljača.

Izvor: Agencije