Cijene nafte porasle drugu sedmicu zaredom, jača kineska potražnja

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice 2,8 posto, na 87,63 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,8 posto, na 81,30 dolara.

Cijene nafte podržava i nada da američka centralna banka neće podići kamatne stope na tako visoke iznose kakve očekuju čelnici Feda (EPA)

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošle sedmice, druge zaredom, jer trgovci očekuju rast kineske potražnje, dok su zabrinutosti u vezi recesije u zapadnim ekonomijama bile u drugom planu.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice 2,8 posto, na 87,63 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,8 posto, na 81,30 dolara, prenosi Hina.

Rast cijena drugu sedmicu zaredom ponajviše se zahvaljuje očekivanjima da će, nakon ukidanja strogih covid mjera, ubrzati rast kineske ekonomije što će potaknuti i potražnju za naftom, s obzirom da je Kina najveći svjetski uvoznik “crnog zlata”.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) prognozira da će, zahvaljujući Kini, globalna potražnja za naftom u ovoj godini dosegnuti rekordnih 101,7 miliona barela dnevno, a kineski oporavak očekuje i Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

“Mnogi trgovci vjeruju da ćemo svjedočiti snažnijoj potražnji iz Kine, budući da iz dana u dan ukida covid mjere”, rekao je Naeem Aslam iz Avatradea.

Slabljenje dolara

Cijene nafte podržava i nada da američka centralna banka neće podići kamatne stope na tako visoke iznose kakve očekuju čelnici Feda.

Naime, većina čelnika Feda ovih dana poručuje da će trebati povećati ključne kamate iznad razine od pet posto kako bi se suzbila inflacija.

No, trgovci na tržištu novca procjenjuju da bi konačna kamata, na kojoj bi Fed zaustavio ciklus povećanja, mogla iznositi 4,89 posto.

Uz to, trgovci se nadaju da će američka ekonomija izbjeći recesiju.

“Sve su veće šanse da će američka ekonomija tek blago usporiti”, poručila je prošle sedmice potpredsjednica Feda Lael Brainard.

Podršku cijenama pruža i pad vrijednosti dolara prema košarici valuta. Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je od početka godine 1,4 posto, na najniže razine od juna prošle godine.

A to podržava potražnju jer slabljenje dolara jača kupovnu moć onih koji kupuju naftu drugim valutama.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada