Ugostitelji u Njemačkoj pozivaju na uzbunu radi manjka radnika

Predstavnici sindikata zaposlenih u ugostiteljstvu smatraju kako je problem u lošim uvjetima za radnike u ovoj branši, prije svega u niskim platama.

Iako se veliki broj radnika koji su tokom pandemije potražili posao u nekom drugom sektoru, poput maloprodaje i logistike, vratio u ugostiteljstvo, nedostatak radnika još je uvijek veliki problem (Reuters)

Njemačka udruženja ugostitelja pozvala su na uzbunu zbog velike nestašice radnika u ovoj branši, prenosi agencija Hina.

„Trenutno nam nedostaje više od 50.000 radnika u restoranima, kafićima i hotelima, a s dolaskom proljeća očekujemo dodatni porast ove brojke“, saopćio je strukovno udruženje ugostitelja i hotelijera Njemačke Dehoga.

Iako se veliki broj radnika koji su tokom pandemije potražili posao u nekom drugom sektoru, poput maloprodaje i logistike, vratio u ugostiteljstvo, nedostatak radnika još je uvijek veliki problem.

Dehoga velike nade polaže u reformu useljavanja koju je najavila savezna Vlada i rješavanje nedostatka radne snage kroz ciljano useljavanje.

„Nama su potrebne zakonske mogućnosti ciljanog uvoza radne snage iz država izvan Europske unije“, saopćeno je iz Dehoge.

Plata od 3.000 eura

Predstavnici sindikata zaposlenih u ugostiteljstvu smatraju kako je problem u lošim uvjetima za radnike u ovoj branši, prije svega u niskim platama.

„Početak i kraj rasprave o dovoljno radnika je stvar plata zaposlenih u ugostiteljstvu, koje su nerijetko na granici minimalne satnice ili tek nešto više od tog iznosa”, rekao je predsjednik sindikata zaposlenih u ugostiteljstvu NGG Guido Zeitler.

Jedno ispitivanje NGG-a među svojim članovima pokazalo je kako dvije trećine uposlenih u ugostiteljstvu ne vidi sebi dužu perspektivu u toj branši.

Zeitler smatra da bi dugoročno gledano to moglo ugostiteljstvu i hotelijerstvu donijeti dodatne probleme. Po njegovim bi riječima minimalne mjesečne plaće u ugostiteljstvu za početak trebale iznositi najmanje 3.000 eura bruto.

Izvor: Agencije