Sporazum Pariza i Madrida o zaštiti evropske industrije

Sporazum poziva obje države da podrže donošenje mjera radi zaštite evropskih kompanija od ekonomskih prisila i nepravednih praksi.

Sporazum je potpisan usred napete rasprave unutar Unije o tome kako odgovoriti na mjere podrške američke Vlade predviđene Aktom o smanjenju inflacije (Reuters)

Američki napori da se unaprijedi zelena tehnologija ne bi trebali dovesti do gašenja evropske industrije, rekao je španski premijer Pedro Sanchez nakon potpisivanja novog bilateralnog sporazuma sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u Barceloni, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Sporazum poziva obje države da podrže donošenje mjera radi zaštite evropskih kompanija od ekonomskih prisila i nepravednih praksi te “ambicioznu europsku industrijsku politiku usmjerenu na jačanje strateške autonomije i kapaciteta oporavka Evropske unije”.

Sporazum je potpisan usred napete rasprave unutar Unije o tome kako odgovoriti na mjere podrške američke Vlade predviđene Aktom o smanjenju inflacije (IRA).

Države članice EU-a se boje da će IRA, koja uključuje 369 milijardi dolara investicija usmjerenih na borbu protiv klimatskih promjena, nepravedno oštetiti njihove firme jer se brojne potpore odnose samo na robe proizvedene u Sjevernoj Americi.

Jača odbrana granica

“Pozdravljamo činjenicu da se Sjedinjene Američke Države pridružuju zelenoj tranziciji, no moramo postići sporazum kako ova tranzicija ne bi dovela do deindustrijalizacije Evrope”, rekao je Sanchez na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Macronom.

Macron je u vezi IRA-e izjavio da je važno “reagirati vrlo proaktivno”.

“Trebamo ubrzati našu zelenu tehnologiju i našu strategiju ‘Made in Europe'”, rekao je.

Madrid je objavio kako novi sporazum o prijateljstvu i saradnji podiže bilateralne odnose na nivou koju Španija ima samo s Portugalom i da je u skladu sa sličnim francusko-njemačkim sporazumom.

Obje strane su pristale sarađivati radi jače odbrane evropskih granica i interesa, naglašavajući kako će to ići ruku pod ruku s članstvom u NATO-u.

Izvor: Agencije