Tehnološki div Alphabet otpušta 12.000 radnika

Googleova objava nadovezala se na ovosedmičnu informaciju Microsofta da planira otpustiti 10.000 radnika.

Kompanija je intenzivno zapošljavala proteklih godina za drugačiju ekonomsku realnost od ove s kojom se danas suočavamo, napisao je zaposlenima Sundar Pichai, izvršni direktor Alphabeta (Reuters)

Googleova krovna kompanija Alphabet izvijestila je u petak da će ukinuti 12.000 radnih mjesta, uz poruku radnicima da je ekonomska situacija lošija nego što su bili očekivali.

Kompanija je intenzivno zapošljavala proteklih godina “za drugačiju ekonomsku realnost od ove s kojom se danas suočavamo”, napisao je Sundar Pichai, izvršni direktor Alphabeta, u dopisu zaposlenima, prenosi Hina.

“U potpunosti sam odgovoran za odluke koje su nas dovele u aktualnu situaciju”, dodao je Pichai.

Kompanija planira otpuštati i u inženjerskim odjelima, a prvi su obavijest o otkazu dobili radnici u SAD-u.

U drugim zemljama proces će duže trajati zbog zakona o radu, dodali su.

Masovni otkazi

Googleova objava nadovezala se na ovosedmičnu informaciju Microsofta da planira otpustiti 10.000 radnika.

Kupci nastoje “optimizirati” digitalnu potrošnju i oprezni su jer su neki dijelovi svijeta u recesiji, a drugi je očekuju, objasnio je u poruci radnicima Satya Nadella, izvršni direktor Microsofta, najavivši okretanje “strateškim područjima”, uključujući, vjerovatno, i umjetnu inteligenciju.

I Amazon je u srijedu počeo dijeliti otkaze, koji bi trebalo dobiti 18.000 zaposlenika. Meta, krovna kompanija Facebooka planira ih otpustiti 11.000, a Salesforce 10 posto od ukupno 80.000 zaposlenih.

Ukupno je u 2022. u tehnološkom sektoru najavljeno više od 97.000 otkaza, najviše od 2002. godine kada je otpustio 131.000 radnika, prema podacima kompanije Challenger, Gray & Christmas.

“Takvu aktivnost nismo vidjeli od kraha dot coma“, rekao je Andrew Challenger, viši potpredsjednik te kompanije, aludirajući na pucanje balona u digitalnom sektoru na početku stoljeća.

Izvor: Agencije