DW: Ekonomski teška godina pred Srbijom

Činjenica da je država zamrznula cijene nekoliko osnovnih proizvoda, ocjenjuje se, nije mnogo utješila najsiromašniji sloj stanovništva.

Inflacija će biti viša za proizvode koje koristi najveći dio stanovništva, zbog čega će najviše ispaštati penzioneri koji imaju niska primanja (AP)

Poskupljenja u Srbiji nastavit će se i u 2023. godini, a posljedice će najviše pogoditi najsiromašnije koji najviše novca daju za hranu.

Kako piše Deutsche Welle, nastavit će rasti i stambeni troškovi, koji su već značajno poskupjeli.

Kako za DW tvrdi

Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, rekao je za DW da će inflacija biti viša za proizvode koje koristi najveći dio stanovništva, zbog čega će najviše ispaštati penzioneri koji imaju niska primanja.

DW navodi „loše“ poteze vrha Srbije u 2022, ali i prethodnih godina, zbog kojih je ta zemlja ostala bez proizvodnje vještačkog đubriva, pa je morala krenuti s njegovim uvozom po višestruko uvećanim cijenama u poređenju sa periodom prije rata u Ukrajini.

Navode još privatizaciju Imleka i prodaju PKB-a „za sitne pare“, čime je veliki proizvođač hrane stavljen van kontrole države, pa su porasle cijene hrane, dok je počeo uvoz mlijeka iz Poljske.

Osnovne namirnice skuplje za 50 posto

DW citira podatke Ministarstva trgovine iz oktobra 2022, prema kojima je 10 osnovnih namirnica u Srbiji poskupjelo za 50 posto u poređenju sa januarom 2021. godine, te navodi da je inflacija prema zvaničnim podacima iz novembra bila 15,1 posto, što je njen najviši iznos još od 2007. godine.

Činjenica da je država zamrznula cijene nekoliko osnovnih proizvoda, ocjenjuje se, nije mnogo utješila najsiromašniji sloj stanovništva.

Niti budućnost neće biti bolja, kaže se, jer je 1. januara poskupila cijena struje, a to će se, prema dogovoru Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom, desiti i početkom maja i novembra ove godine.

Inflacija će, kako se najavljuje, početkom godine nastaviti rasti, no profesor Milojko Arsić sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu istakao je da bi poslije mogla početi postepeno opadati, kao i u svijetu.

Ističe da nije isključena niti recesija u trajanju od nekoliko kvartala, kao i stagnacija dohodaka.

Rate kredita će zbog rasta Euribora, nastaviti rasti.

Izvor: Al Jazeera