Prošle godine stranci u Crnoj Gori kupili nekretnine vrijedne 370 miliona eura

Crna Gora je strancima bila zanimljiva kao zemlja u razvoju s velikim turističkim potencijalom i zbog velikog broja ekskluzivnih turističko-stambenih projekata, jer očekuju da cijene tih nekretnina neće padati.

Kupovinom nekretnina na jugu za 450.000 eura te na sjeveru i u nerazvijenim općinama za 250.000 eura investitori imaju pravo na dobivanje crnogorskog državljanstva (Reuters)

Strani građani i firme kupili su prošle godine, u vremenu od januara do oktobra, nekretnine u Crnoj Gori u vrijednosti 370 miliona eura, pokazuju podaci Centralne banke te zemlje, što je snažan porast u odnosu na ranije godine.

Kako pišu crnogorske Vijesti, u posljednjih pet godina stranci su kupili crnogorskih nekretnina za 1,2 milijarde eura.

Najviše nekretnina prošle godine, prema podacima crnogorske Centralne banke, kupili su njemački građani i firme iz te države – u vrijednosti 57 miliona eura, a iza njih su Rusi koji su u nekretnine uložili 50 miliona.

Na trećem mjestu su građani i firme iz Srbije sa 42 miliona, a na četvrtom mjestu su kupci iz Sjedinjenih Američkih Država s 32 miliona eura.

Program ekonomskog državljanstva

Na petom mjestu su investitori iz Turske s 30 miliona, a zatim slijede Ukrajinci i Švicarci sa po 15 miliona, Bosanci i Hercegovci sa 14 miliona te Britanci s 12 miliona.

Crna Gora je strancima bila zanimljiva kao zemlja u razvoju s velikim turističkim potencijalom i zbog velikog broja ekskluzivnih turističko-stambenih projekata, jer očekuju da cijene tih nekretnina neće padati, odnosno da mogu samo rasti s razvojem tih projekata, prenosi Fena.

Također, na rast prodaje nekretnina strancima prošle godine, prema Vijestima, najviše je utjecalo provođenje programa ekonomskog državljanstva, gdje su kupovinom nekretnina, odnosno apartmana u turističkim centrima na jugu za 450.000 eura te na sjeveru i u nerazvijenim općinama za 250.000 eura stjecali pravo na dobivanje državljanstva.

Izvor: Agencije