Kraj dvojnog opticaja: Kune se mogu potrošiti još samo danas

Hrvatska je 1. januara 2023. postala 20. članica eurozone, kada je počeo i period dvojnog opticaja, koji završava u noći sa 14. na 15. januar u ponoć.

Dvojnim opticajem željela se dodatno olakšati zamjena preostalih kuna te prilagodba i opskrba eurima (Pixsell)

Kuna s današnjim danom definitivno odlazi u historiju, s obzirom na to da završava dvosedmični period dvojnog opticaja u kojem su građani osim eurima, proizvode i usluge mogli plaćati i kunama.

Hrvatska je 1. januara 2023. postala 20. članica eurozone, kada je počeo i period dvojnog opticaja, koji završava u noći sa 14. na 15. januar u ponoć, prenosi Hina

Dvojnim opticajem željela se dodatno olakšati zamjena preostalih kuna te prilagođavanje i opskrba eurima. Prilikom gotovinskog plaćanja u kunama građani su u pravilu od blagajnica i blagajnika u trgovinama, konobara, frizera i ostalih pružatelja usluga “kusur” trebali dobijati u eurima, uz oslonac na fiksni tečaj konverzije, koji iznosi 7,53450 kuna za euro.

Inače, građani mogu isključivo tokom 12 mjeseci ove godine kunsku gotovinu u eursku bez naknade mijenjati u poslovnicama banaka, Financijske agencije (Fina) i Hrvatske pošte.

Ograničenja i nakande

No, pritom kod Fine i Pošte postoji limit, pa ako građani u jednoj transakciji mijenjaju više od 100 novčanica i 100 kovanica, te institucije će im naplatiti naknadu, dok u bankama nema ograničenja i zamjena kuna za eure je besplatna bez obzira na broj kovanica i novčanica.

Također, građani kunsku gotovinu mogu bez ikakvih ograničenja i naknada konvertirati u eure i polaganjem novca na bankovne račune.

Hrvatska narodna banka (HNB) će gotov novac kune za gotov novac eura mijenjati od 1. januara 2024. godine, bez naknade, po fiksnom tečaju konverzije, i to kovanice kune, uključujući lipe, do 31. decembra 2025, a novčanice kune bez vremenskog ograničenja.

Za lakše privikavanje građana na novu valutu ostaje obaveza dvojnog iskazivanja cijena roba i usluga, u kunama i eurima, koje je počela u septembru prošle godine, a protegnut će se i na cijelu ovu godinu.

Prilagođavanje bankomatske mreže

Kada je riječ o prilagodbi bankomatske mreže za isplatu novčanica eura, izvijestili su iz Hrvatske udruge banaka (HUB) na upit Hine, zaključno s petkom eurima je opskrbljen 3.831 bankomat. U skladu sa ranije definiranim rokovima, do 15. januara trebala bi biti opskrbljena cjelokupna mreža, odnosno oko 4.000 bankomata.

Također, zaključno s 15. januarom, podsjetili su iz HUB-a, traje mjera obustave naplate naknade za podizanje gotovine debitnim karticama na bankomatima drugih banaka.

Stoga, od 16. januara u ponoć građani mogu podizati gotov novac u eurima bez naknade isključivo na bankomatima svojih banaka.

Na bankomatima će se do 1. aprila, u skladu s odlukom HNB-a, u većini slučajeva isplaćivati novčanice od 10 i 20 eura u cilju opskrbljivanja građana sitnijim novcem u početnoj fazi korištenja nove valute, a novčanice od 50 eura isplaćivat će se ako bankomati imaju za to potrebne tehničke mogućnosti te isključivo kada klijenti zatraže isplatu gotovine veću od 150 eura.

Izvor: Agencije