Njemačka traga za dva miliona radnika

Prema rezultatima ispitivanja u 22.000 njemačkih kompanija, polovina njih ima teškoće da popuni slobodna radna mjesta.

Njemačka se godinama suočava sa nedostatkom radne snage koji je povezan sa starenjem stanovništva, u ključnim sektorima, kao što su industrija, zdravstvo, hoteli i restorani, građevinarstvo (Reuters)

Nedostatak radne snage sve je osjetniji u Njemačkoj, gdje ima dva miliona nepopunjenih radnih mjesta, saopćili su tamošnji poslodavci i dodali kako se država suočava sa starenjem stanovništva, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

“U Njemačkoj je upražnjeno dva miliona radnih mjesta i to rezultira gubitkom od 100 milijardi eura”, saopćila je Trgovinsko-industrijska komora koja je provela studiju.

Prema rezultatima ispitivanja u 22.000 njemačkih kompanija, polovina njih ima teškoće da popuni slobodna radna mjesta.

Pogoršanje od pandemije

Njemačka se godinama suočava sa nedostatkom radne snage koji je povezan sa starenjem stanovništva, u ključnim sektorima, kao što su industrija, zdravstvo, hoteli i restorani, građevinarstvo.

Situacija se pogoršala, kao i u mnogim zapadnim državama, od pandemije korona virusa, dok stopa zaposlenosti u zemlji vrtoglavo raste.

Trenutno se gotovo 58 posto kompanija u industrijskom sektoru žali na nedostatak radne snage, navela je komora i dodala da se najviše traži kvalifikovana radna snaga.

Izvor: Agencije