Predsjednik Svjetske banke upozorio na stagflaciju i recesiju u Evropi

Vjerovatnoća recesije u Evropi porasla je zbog slabosti eura i visoke inflacije, što je dodatno ograničilo dugoročne izglede za rast eurozone, kaže David Malpass.

Stagflacija je stanje ekonomije koje karakterizira opći skok cijena (inflacija) i porast nezaposlenosti uz pad proizvodnje (EPA)

Globalnoj proizvodnji energije mogu biti potrebne godine da se diverzificira od Rusije, produžavajući rizik od stagflacije, upozorio je predsjednik Svjetske banke David Malpass.

Stagflacija je stanje ekonomije koje karakterizira opći skok cijena (inflacija) i porast nezaposlenosti uz pad proizvodnje.

Govoreći na kalifornijskom univerzitetu Stanford, Malpass je rekao da je vjerovatnoća recesije u Evropi porasla zbog slabosti eura i visoke inflacije, što je dodatno ograničilo dugoročne izglede za rast eurozone, prenosi Anadolija.

Opasnost za zemlje u razvoju

“Zemlje u razvoju suočavaju se s izuzetno izazovnim kratkoročnim izgledima, koji su oblikovani porastom cijena hrane, đubriva i energije, rastom kamatnih stopa i kreditnim rasponima, depresijacijom valute i odlivom kapitala”, rekao je.

Dodao je da naglo usporavanje globalnog rasta koje se produbljuje u globalnu recesiju predstavlja opasnost za zemlje u razvoju.

“Ako trenutna fiskalna i monetarna politika postane nova normalnost, to implicira veliku apsorpciju globalnog kapitala naprednih vlada, produžavajući nedovoljna ulaganja u zemlje u razvoju i ometajući budući rast”, kazao je Malpass.

Izvor: Agencije