OCDE: Svjetska ekonomija usporava, dok plaća cijenu rata

Svjetska ekonomija će sljedeće godine pretrpjeti veći udar nego što se ranije predviđalo, sumorna je prognoza Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj.

Inflatorni pritisak se pogoršao, dok su troškovi života ubrzano rasli, tvrdi OCDE (EPA)

Svjetska ekonomija će sljedeće godine pretrpjeti veći udar nego što se ranije predviđalo, zbog posljedica ruske invazije na Ukrajinu, saopćila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

U sumornom izvještaju pod naslovom “Plaćanje cijene rata”, organizacija sa sjedištem u Parizu je istakla da je sukob pogoršao inflatorni pritisak, dok su troškovi života ubrzano rasli.

Pandemija COVID-19 i dalje ima utjecaj na globalnu ekonomiju, dok je na ekonomski rast utjecalo i povećanje kamatnih stopa, jer se centralne banke bore da smanje rastuće cijene, saopćio je OCDE, prenosi Fena, pozivajući se na AFP.

Zastoj globalnog rasta

“Neki pokazatelji su se pogoršali, a izgledi za globalni rast nisu nimalo svijetli”, navodi OCDE u izvještaju.

Globalni rast je zastao u drugom kvartalu ove godine, a podaci u mnogim ekonomijama “sada ukazuju na produženi period prigušenog rasta”, navodi se.

Organizacija je smanjila svoju prognozu rasta globalne ekonomije za 2023. godinu na 2,2 posto, u odnosu na 2,8 posto u prethodnoj procjeni u junu ove godine.

Izvor: Agencije