De Guindos: Privredni rast eurozone mogao bi pasti na nulu

Visoke cijene energenata podigle su godišnju inflaciju u eurozoni na 9,1 posto u augustu, a procjenjuje se da će ovog mjeseca dostići 9,6 procenata.

Euro, Europska unija, Eurozona
Ekonomska proizvodnja plaća ceh rastućih cijena energije i gubitka ruskog prirodnog gasa (EPA)

Privredni rast eurozone posustaje i uskoro bi mogao pasti na nulu, izjavio je potpredsjednik Evropske centralne banke (ECB) Luis de Guindos.

“Vidjet ćemo značajno usporavanje privredne aktivosti u trećem i četvrtom kvartalu i mogli bismo se naći sa stopama rasta blizu nule”, rekao je De Guindos, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ekonomska proizvodnja plaća ceh rastućih cijena energije i gubitka ruskog prirodnog plina, što povećava rizik od racionalizacije potrošnje energije tokom predstojeće grijne sezone.

Visoke cijene energenata podigle su godišnju inflaciju u eurozoni na 9,1 posto u augustu, a procjenjuje se da će ovog mjeseca dostići 9,6 procenata, što bi bio novi rekordno visok nivo u 19-članom valutnom bloku.

ECB je ranije ovog mjeseca podigao kamatne stope za 75 baznih poena u cilju borbe protiv inflacije, samo nekoliko sedmica nakon povećanja za 50 baznih poena.

Pojačani inflatorni pritisci

Monetarni regulator eurozone je najavio dalje pooštravanje uvjeta zaduživanja, a analitičari očekuju novo podizanje ključnih kamata u oktobru i nastavak njihovog povećavanja na svakom sastanku ECB-a do sljedećeg proljeća.

De Guindos nije otkrio koliko će naredni potezi ECB-a biti agresivni, napominjući samo da će oni “zavisiti od pokazatelja” i naglašavajući da su inflatorni pritisci znatno ojačali posljednjih mjeseci.

Prošle sedmice je kazao da će ECB morati nastaviti preduzimati korake u borbi protiv inflacije, jer usporavanje privrede samo po sebi nije dovoljno da obuzda rast potrošačkih cijena.

“Tržišta smatraju da bi usporavanje ekonomije samo po sebi moglo smanjiti inflaciju. Istini za volju, to nije ispravno. Monetarna politika mora dati svoj doprinos”, zaključio je de Guindos.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada