Dužnosnik ECB-a: Oporezujte bogataše i superprofitne kompanije

Evropska centralna banka traži načine kako bi se finansirala pomoć za najsiromašnije u uvjetima inflacije, a izbjeglo povećanje javnog duga.

Ideja o oporezivanju najbogatijih dobija zamah unutar eurozone (EPA)

Glavni ekonomista Evropske centralne banke (ECB) Philip Lane predlaže oporezivanje visokih prihoda i superprofita kompanija kako bi se finansirala pomoć za najsiromašnije u uvjetima inflacije, a izbjeglo povećanje javnog duga.

Zbog makroekonomskih razloga, ali i pravednosti – jer energetski šok pogađa ljude kroz rekordnu inflaciju, “vlade bi trebale podržati domaćinstva i kompanije koja najviše trpe”, rekao je član upravnog odbora ECB-a za austrijski dnevnik Der Standard objavljenom u utorak.

Na pitanje treba li dio podrške finansirati povećanjem poreza za bogate, Lane predlaže veće poreze na visoke prihode ili na industrije i kompanije koje su vrlo profitabilne uprkos energetskom šoku, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Oporezivanje bogatih počelo unutar eurozone

ECB se zalaže za ciljane državne podrške kojima bi se zaštitila domaćinstva od utjecaja inflacije, što je ponovila predsjednica ECB-a Christine Lagarde pred Evropskim parlamentom u ponedjeljak.

Ideja o oporezivanju najbogatijih dobija zamah unutar eurozone.

Španska vlada želi uvesti privremeni i izniman porez za najbogatijih jedan posto stanovništva kako bi finansirala mjere za ublažavanje utjecaja sve veće inflacije.

Francuska nije otišla tako daleko i uzda se u koncepciju carinskog štita kako bi se obuzdao rast cijena.

Podijeljena oko pitanja poreza na superprofite, francuska vlada se nada da će pronaći rješenje na evropskom nivou.

Velika Britanija, koja je izašla iz Evropske unije, prošlog petka objavila je plan potrošnje i velikih rezova poreza.

Izvor: Agencije