Cijene nafte pale pet posto, najniži nivo od januara

Pad cijena ‘crnog zlata’ na najniže nivoe od početka godine posljedica je usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija i sve većeg rizika od recesije.

Centralne banke podižu kamatne stope, što usporava rast ekonomija, a time slabi potražnju za energentima (EPA)

Na svjetskim tržištima cijene nafte pale su i prošle sedmice, četvrti put zaredom, zaronivši na najniže nivoe u osam mjeseci, jer centralne banke zbog visoke inflacije podižu kamatne stope, što bi moglo izazvati recesiju, a time i pad potražnje za “crnim zlatom”.

Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je prošle sedmice 5,7 posto, na 86,15 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 7,5 posto, na 78,75 dolara, prenosi Hina.

Pad cijena na najniže nivoe od polovine januara posljedica je usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija i sve većeg rizika od recesije.

Zbog visoke inflacije, centralne banke podižu kamatne stope, što usporava rast ekonomija, a time slabi potražnju za energentima.

‘Recesija u eurozoni vrlo je izgledna’

Američka i švicarska centralna banka podigle su prošle sedmice ključne kamate za 0,75 postotnih bodova, a britanska i norveška za pola boda.

Trgovci strahuju da će viši troškovi zaduživanja zagušiti ekonomski rast i izazvati recesiju, a njihova strahovanja potpirilo je istraživanje S&P Globala, koje je pokazalo pad PMI indeksa poslovne aktivnosti u eurozoni u septembru, treći mjesec zaredom.

“Recesija u eurozoni vrlo je izgledna”, zaključio je ekonomist S&P Globala Chris Williamson.

Zbog toga su u petak cijene nafte pale oko pet posto.

“Slabi evropski PMI indeksi, zabrinutost za rast zbog agresivnog zaoštravanja monetarne politike u SAD-u i Evropi uteg su rizičnoj imovini. Ni cijene nafte nisu imune na te bojazni vezane za rast”, objašnjava Giovanni Staunovo iz švicarske banke UBS.

Negativno je na cijene nafte utjecalo i jačanje dolara.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošle sedmice oko tr posto i dosegnuo novi najviši nivo u 20 godina.

To poskupljuje naftu za kupce drugim valutama, pa negativno utječe na potražnju.

“Strah od recesije, učestalo podizanje kamatnih stopa centralnih banaka i snaga dolara nadjačali su geopolitičke napetosti”, kaže Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

Britanska funta ‘zaronila’ rekordno nisko

Na azijskim berzama cijene dionica pale su i u ponedjeljak, nastavivši silaznu putanju od prošle sedmice.

Kurs britanske funte prema dolaru zaronio je na najniži nivo u historiji, jer ulagače zabrinjava ekonomski plan nove britanske vlade.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7:00 sati u minusu oko jedan posto, pa je skliznuo na najniži nivo u dvije godine.

Azijske berze ne uspijevaju se stabilizirati, nakon što su prošle sedmice potonule više od tri posto.

Ulagači se povlače iz rizičnijih investicija jer centralne banke u svijetu, zbog visoke inflacije, agresivno podižu kamatne stope, što ne ide u prilog tržištima dionica.

Izvor: Agencije