Turska ponovo smanjila kamatnu stopu, inflacija iznad 80 posto

Kreatori turske monetarne politike odlučili su da srežu referentnu stopu za 100 baznih poena.

Lira je od početka ove godine do danas izgubila više od 27 procenata vrijednosti u odnosu na dolar (EPA)

Dok većina centralnih banaka u svijetu pooštrava monetarnu politiku kako bi obuzdale rast inflacije, Centralna banka Turske je još jednom iznenadila tržišta odlukom da smanji svoju ključnu kamatnu stopu uprkos tome što je inflacija u zemlji premašila 80 posto.

Kreatori turske monetarne politike odlučili su da srežu referentnu stopu za 100 baznih poena, čime je ključna kamata na jednosedmične repo operacije spuštena sa 13 posto na 12 procenata, prenosi CNBC.

Banka je prethodno u augustu smanjila referentnu kamatu za 100 baznih poena.

U Turskoj je u augustu 15. mjesec zaredom zabilježen rast potrošačke inflacije koja je dostigla 80,2 posto, najviši nivo u posljednje 24 godine.

Centralna banka Turske je krajem 2021. godine krenula sa postepenim ublažavanjem kamate, pri čemu je ključnu stopu od septembra do kraja decembra smanjila za ukupno 500 baznih poena, što je izazvalo valutnu krizu.

U saopštenju turske Centralne banke navodi se da je smanjenje bilo neophodno jer privredni rast i potražnja nastavljaju usporavati, a pored toga kao jedan od razloga apostrofira se i „eskalacija geopolitičkih rizika“.

Predviđa se daljnji pad lire

Također se dodaje da tržišta trebaju očekivati “početak procesa dezinflacije” na osnovu preduzetih mjera, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Nakon što je centralna banka objavila odluku o referentnoj stopi, turska lira je pala za četvrtinu procentnog poena, trgujući se na rekordno niskom nivou od 18,379 lira za dolar.

Lira je od početka ove godine do danas izgubila više od 27 procenata vrijednosti u odnosu na dolar i čak 80 posto u posljednjih pet godina.

Mnogi ekonomisti predviđaju daljnji pad turske valute.

Londonska kompanija Capital Economics procjenjuje da će do marta 2023. godine lira pasti na 24 za dolar, navodi CNBC.

Izvor: Agencije