I švicarska centralna banka podigla kamatne stope

Švicarska se priključila grupi velikih svjetskih ekonomija koje inflaciju pokušavaju obuzdati višim troškovima zaduživanja.

SNB za ovu godinu prognozira rast BDP-a od oko dva posto (EPA)

Švicarska narodna banka podigla je u četvrtak ključnu kamatnu stopu u pozitivno područje, prvi put od početka 2015. godine, pridruživši se grupi velikih svjetskih ekonomija koja inflaciju pokušavaju obuzdati višim troškovima zaduživanja.

Referentna kamatna stopa povećana je za 0,75 postotnih bodova, na 0,5 posto, objavio je SNB u priopćenju s današnje sjednice.

Drugo uzastopno povećanje kamatnih stopa u skladu je s očekivanjima tržišta, primjećuje agencija Dpa, prenosi Hina.

Iz SNB-a su također signalizirali moguća daljnja povećanja.

“Ne može se isključiti potreba za daljnjim povećanjem referentne stope SNB-a kako bi se osigurala stabilnost cijena u srednjoročnom razdoblju”, navodi se u priopćenju.

Podignuta procjena inflacije

Također, spremni su po potrebi intervenirati na deviznom tržištu kako bi osigurali odgovarajuće monetarne uvjete, stoji nadalje u priopćenju.

Blago su ujedno podigli procjenu inflacije u ovoj godini, s 2,8 posto na tri posto. Procjena za 2023. podignuta je za 0,5 postotnih bodova, na 2,4 posto, a za 2024. za 0,1 postotni bod, na 1,7 posto.

U ocjeni stanja u ekonomiji SNB ističe da će kretanja u predstojećem razdoblju vjerojatno oblikovati ekonomsko usporavanje u inostranstvu i dostupnost energije na matičnom tržištu.

SNB za ovu godinu prognozira rast BDP-a od oko dva posto, za otprilike pola postotnog boda slabiji nego što je do sada očekivao.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada