Velik broj putnika na hrvatskim aerodromima, rekordna 2019. nedostižna

Samo u julu, na vrhuncu turističke sezone, aerodromi su uslužili više od 1,7 miliona putnika, što je 99,4 posto više nego u istom mjesecu prošle godine.

Najveći promet putnika među svim aerodromima u Hrvatskoj tokom ljetne sezone je zabilježila Zračna luka Split (Pixsell)

Usluge hrvatskih aerodroma u prvih sedam mjeseci ove godine koristilo je 5,1 milion putnika ili 228 posto više nego u istom periodu prošle godine, povećan je i broj operacija aviona te promet tereta, ali još uvijek uz zaostatak za rekordnom, pretpandemijskom 2019. godinom, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske.

Osim porasta broja putnika, aerodromi su u sedam mjeseci 2022. imali i 73 posto više operacija aviona odnosno njih više od 65.000, javlja Hina.

Promet tereta od 5.600 tona je rastao nešto nižom stopom, za 19 posto u odnosu na sedam mjeseci 2021. godine.

Samo u julu, na vrhuncu turističke sezone, aerodromi su uslužili više od 1,7 miliona putnika, što je 99,4 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, kada je putnika bilo gotovo dvostruko manje zbog širenja korona virusa.

Najviše letova ostvareno sa britanskim aerodromima

Uobičajeno za ljetnu sezonu, potaknuto i porastom sezonskih aviolinija iz Europe, najveći promet putnika među svim aerodromima u Hrvatskoj u julu je zabilježila Zračna luka Split – bilo ih je 639.000 ili 83,2 posto više nego u julu prošle godine. To je ujedno za taj aerodrom, kako navode statističari, i gotovo 89 posto prometa iz jula 2019.

Sa 425.000 putnika na drugom mjestu je bila Zračna luka Dubrovnik, koja time upisuje i porast od 126,5 posto u odnosu na jul 2021. godine, te 83,2 posto prometa iz jula 2019.

Treća je Zračna luka Zagreb, a potom slijede zadarski, pulski i riječki aerodrom.

Iz Državnog zavoda za statistiku ističu i da je najveći međunarodni putnički promet ostvaren sa aerodromima u Velikoj Britaniji, uz podatak da je promet u julu porastao za 671,6 posto u odnosu na prošlogodišnji jul, slijede aerodromi Njemačke, Francuske, Nizozemske, Italije itd.

Izvor: Agencije