Britanska ekonomija neće osjetiti posljedice zbog smrti kraljice

Iz kabineta premijerke Liz Truss najavili su da će ograničenje cijene energenata, uprkos danima žalosti, biti na snazi ​​kao što je i planirano, od 1. oktobra.

Bank of England će planove za štampanje novih novčanica s portretom kralja Charlesa III objaviti nakon što završe dani žalosti za kraljicom (EPA)

Smrt kraljice Elizabete pogodila je Ujedinjeno Kraljevstvo u trenutku rastuće inflacije, pada valute i krize životnih troškova nezabilježene desetljećima, piše CNN Business, koji ipak ne očekuje značajniji utjecaj kraljičine smrti na britansku ekonomiju.

U znak poštovanja diljem Velike Britanije zatvarale su se trgovine i sportski objekti, a sindikati su zaustavili najavljeni val akcija.

Sindikat radnika u komunikacijama otkazao je štrajk 115.000 poštanskih radnika Royal Maila. Prometni sindikati također su otkazali zastoje na željeznicama koji su bili planirani za ovu sedmicu i kraj septembra.

Glavni ekonomist privatne banke Berenberg, Holger Schmieding očekuje da će ekonomski utjecaj kraljičine smrti biti minoran.

Ocijenio je da bi otkazivanje željezničkih štrajkova trebalo za sada djelomično neutralizirati učinak dana žalosti te da će tome vjerojatno pridonijeti i dodatni prihodi od turizma.

Premijerka najavila planove ograničavanja računa

Nekoliko sati nakon što je nova britanska premijerka Liz Truss najavila planove ograničavanja računa za energente od oktobra, umrla je britanska kraljica Elizabeta II.

Plan izvlačenja britanske ekonomije iz krize trebao bi olakšati život milionima kućanstava i hiljadama kompanija koji se bore s rastućim cijenama, a mogao bi koštati čak 150 milijardi funti (173 milijarde eura). Prema analitičarima iz banke Berenberg, veći dio plana financirao bi se zaduživanjem države, a ministar financija Kwasi Kwarteng trebao bi potvrditi konačnu cijenu plana do kraja septembra.

Plan bi, međutim, mogao biti ometen zbog priprema za kraljičin sprovod i krunidbu njezina nasljednika kralja Charlesa III, jer će na to biti usmjeren veliki dio vladine pozornosti, a obustavljen je i uobičajen rad parlamenta, piše CNN Business.

Analitičar investicijske kompanije AJ Bell, Danni Hewson smatra da će se donošenje budžeta za vanredne situacije vjerovatno kasniti.

Ključno je i kako će Bank of England (BoE) odgovoriti na enormno povećanje državnog zaduživanja.

Novčanice s likom kraljice i dalje važeće

Ulagači su već nervozni zbog stanja britanskih državnih financija, a očekivalo se da će BoE već podići kamatne stope. No, u petak su iz Bank of England objavili da će odgoditi tu odluku za sedam dana, zbog perioda nacionalne žalosti te da će se sastati 22. septembra.

Glasnogovornik premijerke Truss izjavio je da će ograničenje cijene energenata, uprkos danima žalosti, biti na snazi ​​kao što je i planirano, od 1. oktobra.

Makro-strateg u kompaniji Societe Generale, Kit Juckes ocjenjuje kako postoje velike šanse da će kralj Charles III biti prvi britanski monarh koji će plaćati više od funte za dolar, ili više od funte za euro, ili oboje. Juckes smatra kako nije vjerovatno da će funta pasti ispod pariteta s američkim dolarom ove godine.

Novčanice s portretom kraljice i dalje su zakonsko sredstvo plaćanja, objavili su iz Bank of England, a planove za štampanje novih novčanica s portretom kralja Charlesa objavit će nakon što završe dani žalosti.

Izvor: Agencije