Turska šalje na Mediteran brod za sondažna bušenja

Impozantno plovilo za istraživanje morskog dna je dugačko 238 metara, široko 42 metra i teško 68.000 tona; maksimalna dubina bušenja je 12.200 metara.

Brod 'Abdulhamid Han', nazvan po jednom od osmanskih sultana, pridružit će se dosadašnjoj turskoj floti od tri broda za istraživanje ugljikovodika (Anadolija)

Turski brod za sondažna bušenja “Abdulhamid Han” isplovit će u utorak iz luke u Mersinu kako bi počeo hidrokarbonska istraživanja u Sredozemnom moru, javlja Anadolija.

Ministar energetike i prirodnih resursa Republike Turske Fatih Donmez tim povodom oglasio se na Twitteru, poručivši kako je danas veliki dan.

(Anadolija)

Donmez je ranije posjetio Mersin gdje je brod usidren, rekavši da je to jedan od pet brodova sedme generacije na svijetu.

Impozantno plovilo

Turska je poduzela intenzivne aktivnosti bušenja u svojim vodama u posljednje četiri godine.

Brod “Abdulhamid Han”, nazvan po jednom od osmanskih sultana, pridružit će se dosadašnjoj turskoj floti od tri broda za istraživanje ugljikovodika.

Ovo impozantno plovilo je dugačko 238 metara i široko 42 metra, a teško je 68.000 tona. Njegova maksimalna dubina bušenja je 12.200 metara. Ima visinu tornja od 104 metra, a opslužuje ga 200 članova posade.

Izvor: Agencije