Benzin u Hrvatskoj pojeftinio na 1,5 euro, a dizel na 1,62 eura

Da nema mjera Vlade, benzin bi u Hrvatskoj bio 1,76 eura po litri, dizel 1,93 eura, a plavi dizel 1,25 eura.

Hrvatska Vlada je intervenirala zbog velikog porasta maloprodajnih cijena naftnih derivata (EPA)

Hrvatska Vlada je u ponedjeljak donijela novu Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata tako da će od utorka cijena osnovnog benzina iznositi 11,30 kuna po litri (1,50 eura), što je smanjenje za 70 lipa (9,3 eurocenta) u odnosu na dosadašnju cijenu, dok će za 66 lipa (8,8 eurocenti) po litri pojeftiniti dizel, kojem je nova cijena 12,14 kuna (1,62 eura), te plavi dizel, koji će koštati 8,50 kuna (1,13 eura), javlja Hina.

Istaknuto je i kako se, u skladu sa donesenom Uredbom, dosadašnji način izračuna najviših cijena primjenjuje i za sljedećih sedam dana, pa se najviša cijena utvrđuje prema formuli jednako za sva maloprodajna mjesta u Hrvatskoj, na temelju sedmodnevnog obračunskog razdoblja, s ograničenom maržom od 0,65 kuna (8,7 eurocenti) po litri za benzin i dizel, a za plavi dizel 0,40 kuna (5,3 eurocenti).

Da nema mjera, cijene bi bile znatno više

Po podacima iz priopćenja, “da nema mjera Vlade benzin bi bio 13,19 kuna po litri (1,76 eura), dizel 14,49 kuna po litri (1,93 eura), a plavi dizel 9,40 kuna po litri (1,25 eura)”.

U obrazloženju nove Uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata uz ostalo se navodi kako je Vlada donosi zbog velikog porasta cijena naftnih derivata.

Najviše maloprodajne cijene propisane Uredbom primjenjuju se idućih sedam dana i to samo za naftne derivate bez dodanih multifunkcionalnih aditiva (eurosuper 95, eurodizel, plavi dizel), dok se za benzine s više oktana te sva tzv. premium goriva cijene i dalje mogu formirati slobodno.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada