Italija odobrila 17 milijardi eura pomoći građanima i kompanijama

‘Ovaj paket ima za cilj zaštitu italijanskog ekonomskog oporavka suočenog sa pogoršanjem međunarodnog okruženja’, rekao je Mario Draghi, premijer na odlasku.

Službeni Rim je također produžio postojeće mjere koje imaju za cilj smanjenje računa za struju i gas porodicama sa niskim primanjima (Reuters)

Italija je odobrila novi paket pomoći vrijedan 17 milijardi eura kako bi zaštitila kompanije i porodice od povećanja troškova energije i rasta cijena životnih namirnica, javlja Reuters.

Jedna od posljednjih velikih akcija odlazećeg premijera Marija Draghija prije izbora narednog mjeseca, prati već postojeći paket pomoći od 35 milijardi eura predviđenih budžetom od januara da bi se ublažio uticaj ogromnih troškova za struju, gas i gorivo.

Spremni i na nove mjere pomoći

„Ovaj paket ima za cilj zaštitu italijanskog ekonomskog oporavka suočenog sa pogoršanjem međunarodnog okruženja“, rekao je Draghi novinarima.

„Spremni smo da usvojimo i nove mjere ako bude bilo potrebno“, dodao je.

U okviru paketa, službeni Rim je do četvrtog kvartala ove godine produžio postojeće mjere koje imaju za cilj smanjenje računa za struju i gas porodicama sa niskim primanjima, kao i smanjenje takozvanih „sistemskih troškova“.

Izvor: Agencije