Cijene nafte stabilne nakon sastanka izvoznika

Ministri članica OPEC-a i saveznika uključujući Rusiju, zajedno poznatih kao OPEC+, spremni su blago povećati proizvodnju za 100.000 barela dnevno.

Iako je SAD zatražio od grupe da poveća proizvodnju, slobodni kapaciteti su ograničeni (EPA)

Cijene nafte uglavnom su zadržale stabilnost uprkos tome što su Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznici (OPEC+) odlučili povećati proizvodnju nafte za samo 100.000 barela nafte dnevno (bpd), srušivši tako američke nade u značajan porast zaliha.

U međuvremenu, najviši iranski i američki dužnosnici putuju u Beč kako bi nastavili indirektne razgovore o iranskom nuklearnom programu, oživljavajući time gotovo nestale nade o ukidanju sankcija koje koče iranski izvoz nafte, koji bi mogao povećati ponudu i obuzdati cijene.

Cijena barela nafte na londonskom tržištu pala je na 100,40 dolara, izvijestio je Reuters. Na američkom je tržištu pak pala na 94,11 dolara.

SAD zatražio povećanje proizvodnje

Ministri članica OPEC-a i saveznika uključujući Rusiju, zajedno poznatih kao OPEC+, spremni su blago povećati proizvodnju za 100.000 barela dnevno (bpd) odnosno oko 0,1 posto globalne potražnje za naftom, pokazuje dokument dostupan novinarima.

Iako je SAD zatražio od grupe da poveća proizvodnju, slobodni kapaciteti su ograničeni i Saudijska Arabija možda neće biti voljna povećati proizvodnju zbog OPEC+ saveznika Rusije koja je pogođena nizom sankcija zbog rata u Ukrajini.

Uoči sastanka OPEC+ je smanjio svoju prognozu ovogodišnjeg viška na tržištu nafte za 200.000 bpd, na 800.000 bpd, rekla su tri izvora za Reuters, prenijela je Hina.

Izvor: Agencije