Njemačka se priprema za moguću nacionalizaciju Gazprom Germanije

Njemački energetski regulator u aprilu je najavio da će upravljati kompanijom Gazprom Germania u interesu Njemačke i Evrope.

Njemačko ministarstvo privrede upoznato je s osnivanjem holdingom (EPA)

Njemačka vlada osnovala je holding koji će provesti moguću nacionalizaciju Gazprom Germanije, energetske kompanije koje je ruski Gazprom napustio u aprilu, objavile su u njemačke novine Welt am Sonntag, pozivajući se na vladin dokument.

Njemački energetski regulator u aprilu je najavio da će upravljati kompanijom Gazprom Germania (trgovinom, skladištenjem i prijenosom) u interesu Njemačke i Evrope, prenosi Hina.

‘Korak predostrožnosti’

Novi holding naziva “Securing Energy for Europe Holding GmbH” (SEEHG) odgovoran je za investicije kompanije, izvijestile su novine, prenoseći da su direktori dva advokata iz društva “CMS Hasche Sigle”. Iz tog advokatskog društva su odbili komentirati izvještaj, pozivajući se na obveze povjerljivosti.

Njemačko ministarstvo privrede saopćilo je da je upoznato s holdingom i da je njegovo osnivanje korak predostrožnosti za bilo kakve mjere restrukturiranja.

“To je mjera predostrožnosti koja trenutno postoji samo kao ljuska korporativnog prava”, rekao je glasnogovornik ministarstva, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije