Kalifornija će zabraniti prodaju novih vozila na fosilna goriva od 2035.

Kalifornijski odbor za zračne resurse izglasao je da svi novi automobili i manji kamioni u prodaji od 2035. budu vozila s nultom emisijom.

Nova odluka prisiljava proizvođače automobila da postupno ukinu automobile na benzin i dizel, sportska terenska vozila, monovolumene i kamionete u korist čišćih verzija koje pokreću baterije ili gorive ćelije (Reuters)

Kad budete kupovali automobil u Kaliforniji 2035. nećete se morati odlučiti između benzinca, dizela ili električne energije jer više nećete imati izbora, piše dpa.

Pozivajući se na hitnu potrebu borbe protiv klimatskih promjena uz smanjenje onečišćenja zraka Kalifornijski odbor za zračne resurse (CARB) izglasao je odluku po kojoj svi novi automobili i manji kamioni u prodaji od 2035. budu vozila s nultom emisijom.

Lauren Sanchez, savjetnica za klimu guvernera Gavina Newsoma, nazvala je to “velikim danom ne samo za Kaliforniju nego i za cijeli svijet”.

Ovaj potez označava historijski zaokret u desetljećima dugoj borbi za smanjenje zagađenja motornih vozila, važan pomak za potrošače, industriju, ekonomiju i okoliš.

Postupno ukidanje benzinaca i dizelaša

Kalifornija je predvodila naciju u regulaciji emisija iz automobila otkad je CARB krenuo u borbu protiv toksičnog žuto-smeđeg smoga koji se nadvio nad Los Angelesom 1966. godine.

Velika populacija države značila je da proizvođači automobila nisu mogli ignorisati državni pritisak.

Kongres je iste godine dao Kaliforniji dopuštenje da postavi vlastita pravila u odnosu na savezni zakon o kvaliteti zraka.

Kalifornijska pravila o emisijama i učinkovitosti goriva usvojilo je više od desetak drugih saveznih država.

Nova odluka prisiljava proizvođače automobila da postupno ukinu benzinske i dizelske automobile, sportska terenska vozila, monovolumene i kamionete u korist čišćih verzija koje pokreću baterije ili gorive ćelije.

Ako proizvođači automobila ne uspiju, mogli bi im se naplatiti 20.000 dolara po automobilu koji ne ispunjava zahtjeve, poručio je CARB.

Raste popularnost električnih vozila

Ako se potrošači ne slažu, to bi moglo uzrokovati velike probleme. Ali državni zvaničnici misle da hoće, a linija trenda ulijeva povjerenje.

Električni automobili brzo dobivaju na popularnosti u Kaliforniji.

U 2012. manje od dva posto prodanih novih vozila bilo je električno.

To je naraslo na sedam posto u 2018. godini, a sada su 16 posto novih automobila prodanih u državi plug-in vozila.

Izvor: Agencije