Eurozona ušla u ‘plitku’ recesiju

U svjetlu dodatnih značajnih povećanja cijena energije, koja impliciraju dodatni pritisak na potrošnju domaćinstava, sada očekujemo da euro uđe u tehničku recesiju, navode ekonomisti.

Ekonomija eurozone, koja obuhvata 19 zemalja, pada za 0,1 posto u trećem kvartalu i za 0,2 posto u četvrtom, prognozirali su analitičari (EPA - Ilustracija)

Eurozona je već ušla u “plitku” recesiju izazvanu visokim cijenama energenata i trajat će do kraja godine, navode ekonomisti grupe AG banke UBS.

Ekonomija eurozone, koja obuhvata 19 zemalja, pada za 0,1 posto u trećem kvartalu i za 0,2 posto u četvrtom, prognozirali su analitičari u izvještaju klijentima.

Ipak prognoziraju rast

Oni su, uprkos tome, povisili svoju prognozu rasta za kompletnu godinu nakon snažnog rasta registrovanog u tri mjeseca do kraja juna. Prognoza rasta za 2023. godinu smanjena je na 0,8 s 1,2 posto, prenosi Fena.

“U svjetlu dodatnih značajnih povećanja cijena energije, koja impliciraju dodatni pritisak na potrošnju domaćinstava, sada očekujemo da euro uđe u tehničku recesiju”, navode ekonomisti predvođeni Reinhardom Cluseom, javlja Bloomberg.

Izvor: Agencije