EK odobrio program pomoći hrvatskim kompanijama

Svrha programa je ukloniti manjak likvidnosti s kojim se suočavaju kompanije u Hrvatskoj zbog ozbiljnih poremećaja u ekonomiji uzrokovanih ruskom invazijom na Ukrajinu.

Program podrške obuhvaća direktna bespovratna sredstva koja pokrivaju garancijske premije i garancije koja pokrivaju dio novih zajmova (Reuters)

Evropska komisija je u petak odobrila hrvatski program državnih podrški kompanijama pogođenim ruskom invazijom na Ukrajinu u iznosu od 437 miliona eura.

Program podrške obuhvaća direktna bespovratna sredstva koja pokrivaju garancijske premije i garancije koje pokrivaju dio novih zajmova, prenosi Hina.

Svrha programa je ukloniti manjak likvidnosti s kojim se suočavaju kompanije u Hrvatskoj zbog ozbiljnih poremećaja u ekonomiji uzrokovanih ruskom invazijom na Ukrajinu.

Komisija je utvrdila da je hrvatski program u skladu s uvjetima utvrđenim u privremenom okviru za krizne situacije.

Finansijska pomoć

Konkretno, kod direktnih bespovratnih sredstava kojima se pokrivaju garancijske premije, podrška ne premašuje 62.000 eura po poduzeću iz sektora poljoprivrede, ne premašuje 75.000 eura po poduzeću iz sektora ribarstva i akvakulture te ne premašuje 500.000 eura po poduzeću u drugim sektorima.

Kod garancija za zajmove, država može garantirati do 80 posto glavnice zajma s dospijećem od najviše osam godina i garancijskim premijama u skladu s minimalnim nivoima utvrđenim u privremenom okviru za krizne situacije.

Za obje ove podmjere podrška će se dodijeliti najkasnije 31. decembra 2022.

Komisija je zaključila da je program neophodan, primjeren i proporcionalan za otklanjanje ozbiljnih poremećaja u ekonomiji te članice Unije, u skladu s Ugovorom o funkcioniranju Evropske unije te sa spomenutim privremenim okvirom za krizne situacije.

Izvor: Agencije