Grijanje na radnom mjestu u Njemačkoj ograničeno na 19 stepeni

Mjere predviđaju da se stubišta i hodnici više ne zagrijavaju, a na radnim mjestima koja iziskuju težak fizički rad prostorije bi se grijale na najviše 12 stepeni.

Mjere bi trebale biti na snazi do kraja februara sljedeće godine (EPA)

Njemačka vlada donijela je paket mjera radi uštede energije, uključujući ograničenje grijanja radnog mjesta na najviše 19 stepeni.

Mjere, koje bi trebale biti na snazi do kraja februara sljedeće godine, predviđaju da se stubišta i hodnici više ne zagrijavaju, a na radnim mjestima koja iziskuju težak fizički rad prostorije bi se grijale na najviše 12 stepeni.

Iz tog pravila su izuzete medicinske ustanove, vrtići i škole.

Trgovinama i poslovnim prostorima je zabranjeno dugotrajno otvaranje ulaznih vrata kako bi se spriječio gubitak topline, a privatnim domaćinstvima grijanje bazena plinskim ili električnim grijalicama.

‘Pred zadatkom nacionalnih razmjera’

Vladine mjere o štednji energije se odnose i na rasvjetu poslovnih objekata.

Svijetleće reklame i rasvjeta u izlozima neće smjeti biti uključena od 22:00 sati navečer do 6:00 sati ujutro, uz izuzetak izloga u pješačkim podvožnjacima.

Javne zgrade više neće smjeti koristiti vanjsku rasvjetu, uključujući osvjetljavanje kulturnih spomenika, odlučila je vlada.

Ministar ekonomije Robert Habeck je rekao kako je tim mjerama može uštedjeti do dva i po posto ukupne potrošnje energije u Njemačkoj. Cilj vlade je 20 posto.

“Nalazimo se pred zadatkom nacionalnih razmjera. Svaki doprinos se računa“, istaknuo je Habeck.

Izvor: Agencije