Njemačka skladišta plina popunjena više od 80 posto

Povećanje rezervi prirodnog plina je ključni fokus njemačke vlade otkako je Rusija napala Ukrajinu, kako bi zemlja izbjegla poremećaje u industriji zbog rasta potražnje tokom zime.

Njemačka vlada je prije mjesec dana pooštrila zahtjeve za popunjenost skladišta (EPA)

Njemačka skladišta prirodnog plina sada su popunjena više od 80 posto, što ukazuje na stabilan napredak uprkos drastičnom smanjenju isporuka iz Rusije u vrijeme agresije na Ukrajinu.

Prema objavljenim podacima, skladišta plina u Njemačkoj, najvećoj evropskoj ekonomiji, popunjena su 80,14 posto, prenosi Beta.

Njemačke vlasti navode da se skladišta plina “stabilno pune”, ali upozoravaju da bi trodnevna obustava isporuka kroz plinovod Sjeverni tok 1 iz Rusije, planirana za sljedeću sedmicu, “mogla privremeno usporiti” tu aktivnost.

Prirodni plin se koristi za napajanje industrije, za grijanje domova i ureda te za proizvodnju električne energije.

Povećanje rezervi plina je ključni fokus njemačke vlade otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara, kako bi zemlja izbjegla poremećaje u industriji zbog rasta potražnje tokom zime.

Sjeverni tok 1 radi sa 20 posto kapaciteta

Njemačka skladišta plina bila su gotovo 56 posto popunjena kada je ruska državna kompanija Gazprom sredinom juna počela smanjivati isporuke kroz plinovod Sjeverni tok 1.

Rusija je tada kao razlog smanjenja navela tehničke probleme, koje su njemačke vlasti odbacile kao izgovor za pokazivanje ruske političke moći.

Prethodnih sedmica Sjeverni tok 1 radi sa svega 20 posto kapaciteta.

Gazprom je prošle sedmice saopćio da će plinovod biti zatvoren od 31. augusta do 2. septembra zbog “rutinskog održavanja” kompresorske stanice.

Njemačka vlada je prije mjesec dana pooštrila zahtjeve za popunjenost skladišta, uvodeći obavezu da ona budu puna 75 posto do 1. septembra, 85 posto do 1. oktobra i 95 posto do 1. novembra.

Izvor: Agencije