Poljski ministar: Euro bi trebao biti opcionalna valuta

Mada se prema Ugovoru o pristupanju sve nove članice EU-a moraju pridružiti eurozoni, zemlje imaju pravo odgoditi usvajanje jedinstvene valute, što je Poljska i učinila.

Ravnopravnost država članica zahtijeva vraćanje jednakih mogućnosti za njihov razvoj, rekao je Zbigniew Rau (EPA)

Evropskoj uniji je potrebna reforma koja bi državama članicama omogućila da napuste euro i da se vrate svojim nacionalnim valutama, izjavio je poljski ministar vanjskih poslova Zbigniew Rau.

“Ravnopravnost država članica zahtijeva vraćanje jednakih mogućnosti za njihov razvoj, što bi, zauzvrat, trebalo dovesti do reforme eurozone. Radikalizam te reforme ne smije a priori isključiti bilo koja rješenja, kao što je, naprimjer, privremeno ili trajno vraćanje neke od zemalja članica eurozone nacionalnoj valuti”, rekao je Rau u intervjuu za list Rzeczpospolita.

Šef poljske vladajuće partije Pravo i pravda Jaroslaw Kaczynski ocijenio je ranije da bi prelazak na euro doveo do radikalnog osiromašenja poljskih građana, prenosi Tanjug.

Zlot i dalje nacionalna valuta

Poljska se priključila Uniji 2004. godine, ali nije uvela euro kao valutu.

Mada se prema Ugovoru o pristupanju sve nove članice EU-a moraju pridružiti eurozoni, zemlje imaju pravo odgoditi usvajanje jedinstvene valute, što je Poljska i učinila.

Ipak, očekuje se da će na kraju svoju valutu, zlot, zamijeniti eurom.

Aktuelna Vlada se više puta izjasnila protiv pridruživanju eurozoni u doglednoj budućnosti, ističući potrebu da “Poljska zadrži svoju nezavisnost i suverenitet”.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada