Britanska ekonomija zabilježila najveći pad BDP-a u tri stoljeća

Britanski BDP potonuo je u 2020. godini 11 posto, objavio je Ured za nacionalnu statistiku, što je najveći ekonomski pad još od 1709. godine.

Brzi rast inflacije i posljedično zaoštravanje monetarne politike prijete da britanska ekonomija uskoro uđe u recesiju (Reuters)

Velika Britanija u 2020. godini zabilježila je najveći ekonomski pad u posljednjih 300 godina, suočena s posljedicama pandemije, prenosi Hina.

Pad aktivnosti bio je mnogo veći nego u ostalim vodećim svjetskim ekonomijama, pokazuju objavljeni ažurirani službeni podaci.

Britanski bruto domaći proizvod (BDP) potonuo je u 2020. godini 11 posto, objavio je Ured za nacionalnu statistiku (ONS), što je najveći ekonomski pad još od 1709. godine, prema historijskim podacima koje vodi Bank of England.

ONS je tako revidirao naniže svoju raniju procjenu o padu ekonomije u 2020. godini za 9,3 posto, što je bio najveći ekonomski pad od Prvog svjetskog rata.

Ekonomski pad veći od španskog

Nova procjena ONS-a pokazuje da je Velika Britanija u 2020. godini pretrpjela najveći pad BDP-a od “Velikog mraza” 1709. godine.

I prije posljednje revizije britanski ekonomski pad bio je najveći u 2020. godini unutar grupe razvijenih zemalja G7, a posljednja ga revizija naniže čini većim i od pada španskog BDP-a za 10,8 posto.

Britanska ekonomija se u međuvremenu, u 2021. godini, uspjela snažno oporaviti.

No, brzi rast inflacije i posljedično zaoštravanje monetarne politike prijete da ta ekonomija krajem tekuće godine ponovno uđe u recesiju.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada