Zbog korupcije sa berze skinuta najveća iranska čeličana

Odluka je uslijedila poslije objave izvještaja parlamenta u kojem se rukovodstvo čeličane Mobarakeh optužuje za prevaru, korupciju, nepotizam i trgovinu uticajem u vrijednosti tri milijarde dolara.

Čeličana je navodno platila velike iznose ministarstvima, pravosudnim institucijama, prefekturama, državnoj televiziji, policiji, zastupnicima, čak i imamima (EPA)

Najveći iranski proizvođač čelika suspendovan je sa Teheranske berze nakon što je objavljen parlamentarni izvještaj u kojem se sumnja na mito u iznosu tri milijarde dolara, prenijeli su lokalni mediji u Iranu na koje se poziva AFP.

Izvršni direktor Teheranske berze Mahmoud Goudarzi izjavio je da su akcije čeličane Mobarakeh Steel Company suspendovane “zbog sumnje u transparentnost informacija” koje je pružio čelični gigant.

Tri milijarde za tri godine

Odluka je uslijedila nekoliko dana poslije objave izvještaja parlamenta u kojem se rukovodstvo Mobarakeha, sa sjedištem u centralnoj provinciji Isfahan, optužuje za prevaru, korupciju, nepotizam i trgovinu uticajem, a sve to u vrijednosti tri milijarde dolara u periodu od 2018. do 2021. godine.

U izvještaju na 295 stranica navodi se da je čeličana platila velike iznose ministarstvima, pravosudnim institucijama, prefekturama, državnoj televiziji, policiji, zastupnicima, čak i imamima, prenosi Beta.

Izvor: Agencije