Njemački ministar privrede protiv nastavka rada nuklearki

Ušteda od najviše dva posto plina nije dovoljno velika da bi se zbog nje ponovno pokretala rasprava oko nuklearne energije, smatra ministar Robert Habeck.

Ako uzmemo u obzir koliko bi uštedjeli, nastava rada nuklearnih elektrana bi bila pogrešna odluka, smatra Habeck (EPA - Ilustracija)

Njemački ministar privrede Robert Habeck odbacio je ideju o produženju rada triju preostalih njemačkih nuklearnih elektrana kako bi se uštedjelo na plinu, prenosi Anadolija.

“Ušteda od najviše dva posto plina nije dovoljno velika da bi se zbog nje ponovno pokretala rasprava oko nuklearne energije o kojoj postoji konsenzus”, rekao je Habeck.

Preostale njemačke nuklearne elektrane trebale bi se zatvoriti do kraja godine, što je predviđeno zakonom koji je donijela Vlada bivše kancelarke Angele Merkel nakon katastrofe u japanskoj nuklearki Fukushima 2011. godine.

Nuklearka u Bavarskoj možda nastavi raditi

“Ako uzmemo u obzir koliko bi uštedjeli, to bi bila pogrešna odluka”, smatra Habeck.

Dodao je kako je eventualno otvoren za ideju produžetka rada nuklearke u Bavarskoj, ako se to pokaže nužnim za stabilnost i opskrbu električnom energijom na zimu.

Bavarska je važan motor njemačke privrede i ovisna je o elektranama na plin te ima nekoliko termoelektrana na ugalj i nedovoljno vjetrenjača.

Izvor: Agencije