Francuski lanac samoposluga zamrzava cijene 100 proizvoda

Potez lanca Carrefour slijedi druge vodeće francuske kompanije koje su, nakon pritiska vlade, poduzele korake kako bi pomogle potrošačima u zemlji da se nose s rekordnim rastom cijena.

Inflacija u Francuskoj je prošlog mjeseca bila na rekordnom nivou od 6,8 posto (EPA)

Francuski maloprodajni lanac Carrefour zamrznut će cijene 100 svojih proizvoda kako bi pomogao Francuzima, s obzirom na visoku inflaciju, javlja Reuters.

Carrefourov potez slijedi druge vodeće francuske kompanije koje su, nakon pritiska vlade, također poduzele korake kako bi pomogle potrošačima u zemlji da se nose s rekordnim rastom cijena.

Najveći lanac trgovina prehrambenim proizvodima u Europi Carrefour planira zamrznuti cijene raznih proizvoda do 30. novembra.

Inflacija na rekordnom nivou

Prethodno su, u julu, francuski naftni div TotalEnergies i brodarska kompanija CMA najavili daljnje korake za smanjenje cijena. TotalEnergies će smanjiti cijene goriva na svojim benzinskim postajama diljem Francuske od 1. septembra do kraja godine, dok će CMA smanjiti naknade otpreme za 750 eura po kontejneru za uvoz u Francusku iz Azije.

Podaci objavljeni početkom augusta pokazali su da je inflacija u Francuskoj prošlog mjeseca bila na rekordnoj razini od 6,8 posto.

Inflacija je skočila u cijelom svijetu nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, zbog kojeg su snažno porasle cijene energije.

Izvor: Agencije