Wizz Air obustavlja ponovno pokretanje letova Rusija-UAE nakon kritika

Aviokompanija odgađa letove između UAE i Rusije do daljnjeg, kao razlog navodeći ‘ograničenja u lancu snabdijevanja’.

Wizz Air na londonskoj berzi ima 49 posto udjela u Wizz Air Abu Dhabiju, čiji avioni nose ime i brend evropske aviokompanije (EPA)

Evropski prevoznik Wizz Air obustavio je planove za nastavak letova iz glavnog grada Rusije, Moskve, do Abu Dabija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, usred sve većih kritika zbog odluke da ponovo pokrene tu rutu.

U saopštenju kojim se letovi odgađaju do daljnjeg, Wizz Air nije spomenuo rastuću reakciju na društvenim mrežama, što je uključivalo i neke pozive na bojkot aviokompanije, već se pominje samo “ograničenja u lancu snabdijevanja industrije”.

Wizz Air na londonskoj berzi ima 49 posto udjela u Wizz Air Abu Dhabiju, čiji avioni nose ime i brend evropske aviokompanije.

Sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu

Zapadne sankcije uvedene Moskvi nakon njene invazije na Ukrajinu ograničile su dostupnost rezervnih dijelova u Rusiji, dok globalno postoje kašnjenja u isporuci robe, dijelom zbog stalnih poremećaja u lancu snabdijevanja povezanih s pandemijom.

Evropski prevoznici prestali su sa radom u Rusiji, dok je ruskim avioprevoznicima zabranjen pristup zračnom prostoru Evropske unije u sklopu zapadnih sankcija kojima se kažnjava Rusija zbog njene uloge u agresiji, koju Moskva naziva “specijalnom vojnom operacijom”.

Ujedinjeni Arapski Emirati nisu uveli sankcije Rusiji i umjesto toga su nastojali zadržati neutralnu poziciju.

Izvor: Agencije