Na pumpama u Hrvatskoj opet pojeftinilo gorivo

Hrvatska Vlada je uredbom odredila najvišu cijenu osnovnog motornoga benzina od utorka na 12 kuna po litri (1,60 eura), a dizela 12,80 kuna (1,70 eura).

Najviše maloprodajne cijene za sve naftne derivate s dodanim multifunkcionalnim aditivima utvrđuju se i dalje slobodno (Getty Images)

Na benzinskim pumpama u Hrvatskoj litra eurosuper 95 goriva od utorka se prodaje po 12 kuna (1,60 eura), što je tri lipe (0,4 eurocenta) manje nego proteklih sedmicu dana, dok je cijena osnovnog eurodizela pala devet lipa (1,2 eurocenta), na 12,80 kuna (1,70 eura), a uglavnom su pojeftinila, ponegdje i značajnije, i premium goriva, prenosi Hina.

Po podacima s tražilice cijena goriva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, gdje u utorak ujutro još uvijek nisu bile ažurirane nove cijene kompanije INA, cijena osnovnog eurosupera 95 na benzinskim postajama Petrola, Croduxa, Tifona i još nekih distributera od utorka je 1,60 eura.

Promijenila se i cijena osnovnog eurodizela, koji na većini postaja od utorka košta 1,70 eura.

Hrvatska Vlada je u ponedjeljak na telefonskoj sjednici uredbom odredila najvišu cijenu osnovnog motornoga benzina, dizela i plavoga dizela koji sada košta 9,16 kuna po litri (1,22 eura).

Vlada najavila promjene cijena svaki ponedjeljak

Najviše maloprodajne cijene za sve naftne derivate s dodanim multifunkcionalnim aditivima utvrđuju se i dalje slobodno.

Uredbom o visini trošarine na energente i električnu energiju se radi sprečavanja njihovih negativnih utjecaja, utvrđuje snižavanje visine trošarine za najprodavanije energente bezolovni motorni benzin i dizel gorivo za razdoblje od 30 dana.

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je da će Vlada, bude li trebalo, svaki ponedjeljak reagirati i donositi odluke vezane uz cijene goriva.

“Nastavljamo raditi u korist građana i gospodarstva, mi ćemo tu biti i agilni i adaptabilni, ako treba baš svaki ponedjeljak ćemo donositi na telefonskoj sjednici Vlade nove mjere”, rekao je Plenković.

Izvor: Agencije