Brodosplit će graditi brod vrijedan 1,5 milijardi dolara

Brod je namjenski izgrađen za stanovanje na moru i zamišljeno je da ima poštu, školu, biblioteku, bolnicu, banku, bazene, uredske prostore te 20 restorana i barova.

Početkom jula proizvodnja u Brodosplitu privremeno je obustavljena, a od 1. jula poslani su 'na čekanje' do 1. septembra (Pixsell)

Storylines Residential Ships i Brodosplit potpisali su ugovor o gradnji prvog svjetskog ekološki održivog rezidencijalnog broda, vrijednog 1,5 milijardi dolara, javlja Hina.

Brod će biti duljine 232,5 metara i imat će 547 privatnih rezidencija. Zvat će se “MV Marrative” te će biti prvi stambeni brod na pogon ukapljenog prirodnog plina (LNG). Rok isporuke broda je 2025. godina, objavila je kompanija iz Miamija.

Brod se razlikuje od drugih plovila za krstarenje po tome što je namjenski izgrađen za stanovanje na moru. Zamišljeno je da, između ostalog, ima poštu, školu, knjižnicu, bolnicu, banku, bazene, uredske prostore te 20 restorana i barova.

Posao ugovoren, a radnici ‘na čekanju’

“Brod je ugovoren i u suradnji s vlasnikom rade se sve nužne tehničko-komercijalne aktivnosti kako bi gradnja krenula u najkraćem realno mogućem roku. Brodosplit ima potencijala i nove ugovore, te osiguranu budućnost sljedećih 5 godina. Vjerujemo da ćemo uspješno okončati predstečajni postupak i nastaviti s brodograđevnom djelatnošću u Splitu”, izjavio je za Hinu predsjednik Uprave Brodosplita, Tomislav Debeljak.

Vlasnik tog najvećeg hrvatskog brodogradilišta​,​ koji se nalazi na 560.000 četvornih metara​,​ je DIV​ grupa, u vlasništvu Debeljaka​. Od maja ove godine su u predstečajnom postupku​ u kojem vjerovnici potražuju 5,5 milijardi kuna​ (730 miliona eura). Svojevremeno su imali 1.548 zaposlenih.

Početkom jula proizvodnja u Brodosplitu privremeno je obustavljena, a radnici su do sada dobili ukupno tri minimalca za februar, mart i april, a od 1. jula poslani su “na čekanje” do 1. septembra.

Izvor: Agencije