IKEA će likvidirati svoje rusko preduzeće

Kompanija IKEA zatvorila je prodavnice u Rusiji u martu 2022. godine i najavila prodaju fabrika, zatvaranje ureda i smanjenje radne snage.

Veliki broj međunarodnih brendova obustavio je rad u Rusiji nakon napada Moskve na Ukrajinu (EPA)

Švedski gigant u proizvodnji namještaja IKEA odlučio je likvidirati svoju rusku jedinicu, društvo s ograničenom odgovornošću IKEA Dom, smanjujući dodatno svoje poslovanje nakon više od desetljeća dugog prisustva u toj zemlje, pokazuje dokument te kompanije.

Prema evidenciji data centra Spark, koji je dio novinske agencije Interfaks, holding Ingka Evropa, vlasnik IKEA prodavnica, odlučio je likvidirati preduzeće IKEA Dom osnovano u julu 2006. godine, čiji je jedini vlasnik, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Kompanija IKEA, jedan od najjačih svjetskih brendova u industriji namještaja, zatvorila je prodavnice u Rusiji u martu 2022. godine i najavila prodaju fabrika, zatvaranje ureda i smanjenje radne snage od 15.000 ljudi u toj zemlji.

Povlačanje stranih kompanija

Ingka grupa, jedan od vodećih vlasnika tržnih centara u svijetu, ostavila je, međutim, otvorene tržne centre Mega u Rusiji.

IKEA je u ponedjeljak zatvorila svoju finalnu on line prodaju u Rusiji, koja je u julu bila ponovo pokrenuta.

Ingka grupa je u junu objavila da je otvorena za povratak u Rusiju jednog dana, ali da za to trenutno ne postoje uslovi.

Ova poslovna grupa nije odgovorila na Reutersov zahtjev za komentar.

Veliki broj međunarodnih brendova obustavio je rad u Rusiji nakon napada Moskve na Ukrajinu 24. februara.

Među kompanijama koje su najavile planove o trajnom odlasku iz Rusije su švedski modni brend H&M, američki Nike i IKEA.

Izvor: Agencije