Cijene nafte blizu 92 dolara, trgovce strah recesije

Tržišta je poljuljao strah od recesije nakon što su podaci iz Sjedinjenih Američkih Država pokazali pad aktivnosti gradnje stambenih nekretnina u julu.

Globalna recesija bi smanjila potražnju što brine trgovce (EPA - Ilustracija)

Cijene nafte spustile su se u srijedu na međunarodnim tržištima ispod nivoa od 92 dolara, pritisnute strahom od globalne recesije koja bi oslabila potražnju, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila niža za 37 centi nego na prethodnom zatvaranju i iznosila je 91,97 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 2,76 dolara.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 86,44 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 2,88 dolara.

Tržišta je jučer poljuljao strah od recesije nakon što su podaci iz Sjedinjenih Američkih Država pokazali pad aktivnosti gradnje stambenih nekretnina u julu na najniži nivo u gotovo godinu i po dana pod utjecajem poskupljenja hipotekarnih kredita i građevinskog materijala.

Problemi u Kini

Trgovce brine i slabljenje ekonomskih aktivnosti u Kini zbog strogih mjera suzbijanja zaraze COVID-om 19. Premijer Li Keqiang najavio je podršku posustaloj ekonomiji.

„Rizik pada cijena sve je veći zbog (slabih) privrednih izgleda i kontinuirane neizvjesnosti koju potenciraju kineska ograničenja vezana za COVID”, rekao je Craig Erlam iz OANDA-e.

Strahovanja od recesije dodatno su u srijedu raspirili podaci iz Velike Britanije, koji su pokazali da je inflacija u julu skočila na 10,1 posto, najviši nivo od februara 1982. godine, pojačavajući pritisak na kućanstva.

Silazni trend cijena zakočio je danas izvještaj Američkog instituta za naftu (API) koji je, prema tvrdnjama izvora, pokazao pad zaliha sirove nafte u SAD u prošloj sedmici za 448.000 barela. Zalihe benzina smanjene su po njima za oko 4,5 miliona barela.

Izvor: Agencije