Njemačka čeličana traži izuzeće u slučaju redukcija plina

Njemačka je objavila drugi stepen mjera zbog krize u opskrbi plinom, a treći stepen predviđa racionaliziranje plina; industrija troši gotovo četvrtinu količina plina.

Salzgitter je već smanjio potrošnju energije više od 20 posto u odnosu na prošlu godinu (EPA)

Njemački proizvođač čelika Salzgitter AG pregovara s regulatorima kako bi osigurao izuzeće u slučaju mogućeg racionaliziranja korištenja plina, upozorivši da je njegova proizvodnja ključna za energetsku sigurnost i za isporuku toplinske energije, javlja Reuters.

Drugi po veličini proizvođač čelika u Njemačkoj spada u skupinu velikih kompanija koje traže izuzeće od racionaliziranja u slučaju dodatnog smanjenja opskrbe plinom iz Rusije. Ruski Gazprom trenutno cjevovodom Sjeverni tok 1 šalje tek petinu ugovorene količine plina.

Izvršni direktor kompanije Gunnar Groebler navodi da pregovaraju s regulatorom za energiju koji je zadužen za izradu planova za racionaliziranje plina u slučaju krize u opskrbi i već je kompanijama poslao upitnike o potrošnji.

Salzgitter je član Njemačke federacije proizvođača čelika, koja također pregovara s regulatorom.

Proizvode i cijevi za LNG terminal

Njemačka je objavila drugi stupanj pripravnosti na krizu u opskrbi plinom, a treći stupanj predviđa racionaliziranje plina. Industrija troši gotovo četvrtinu količina plina.

Salzgitter je već smanjio potrošnju energije više od 20 posto u odnosu na prošlu godinu, dijelom i zbog manje potražnje za čelikom koja se očekuje u drugoj polovini godine, napomenuo je Groebler.

Kompanija istodobno proizvodi cijevi kojima će se dva planirana terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG) povezati s mrežom, što znači da igra ključnu ulogu u nastojanjima Njemačke da smanji ovisnost o ruskim energentima.

“Mi smo zato dio rješenja koje donosi veću energetsku neovisnost”, naglasio je Groebler za Reuters.

Važan proizvođač toplinske energije

Upitan hoće li Salzgitter možda morati zaustaviti poslovanje, Groebler je odgovorio: “Stalno nas to pitaju. Što će se dogoditi ako se Salzgitter potpuno zatvori? Rekao bih da su šanse za to relativno male.”

Upozorava istodobno da opskrbljavaju toplinskom energijom grad Salzgitter, što znači da igraju važnu ulogu i u tom segmentu na lokalnoj razini.

Toplina iz proizvodnih procesa kompanije vraća se u sustav grijanja, za koji Groebler smatra da bi mogao biti ugrožen ukoliko bi se proizvodnja zaustavila. “To bi značilo da bi oko 100.000 stanovnika ostalo bez tople vode i grijanja”, objasnio je Groebler.

Salzgitter je i treći po veličini dobavljač pitke vode u saveznoj zemlji Donjoj Saskoj koja je vlasnik 26,5 posto udjela, podsjeća direktor Salzgittera.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada