Njemačka skladišta gasa popunjena 75 posto

Njemačkim planom predviđeno je da skladišta moraju biti popunjena najmanje 75 posto do 1. septembra, da se zatim popunjenost poveća do 1. oktobra na 85, a do 1. novembra na 95 posto.

Pri normalnim zimskim temperaturama i uz smanjene isporuke gasa, uskladišteni gas bi se mogao potrošiti već u martu ili aprilu, upozoravaju stručnjaci (EPA)

Njemačka skladišta gasa dostigla su nivo popunjenosti od 75 posto dvije sedmice prije roka, objavio je državni regulator energetske mreže na kojeg se poziva Bloomberg.

Najveća evropska ekonomija nastoji osigurati dovoljne zalihe gasa za zimu zbog smanjenih isporuka iz Rusije.

„Cilj prve faze je postignut. Skladišta gasa su popunjena 75,43 posto. Naredni cilj je popunjenost od 85 procenata do 1. oktobra“, napisao je Klaus Mueller, predsjednik Federalne mrežne agencije na Twitteru.

Njemačkim planom predviđeno je da skladišta moraju biti popunjena najmanje 75 posto do 1. septembra, da se zatim popunjenost poveća do 1. oktobra na 85 posto, a do 1. novembra na 95 procenata.

Smanje isporuke Sjevernim tokom 1

Isporuke ruskog gasa gasovodom Sjeverni tok 1, koji ide ispod Baltičkog mora do Njemačke, smanjene su već nekoliko sedmica na 20-ak posto kapaciteta. Ruska kompanija Gazprom kao razlog za to navodi tehničke probleme, dok njemačka vlada smatra da je to izgovor, prenosi Tanjug.

„Pri normalnim zimskim temperaturama i uz smanjene isporuke gasa, uskladišteni gas bi se mogao potrošiti već u martu ili aprilu“, izjavio je Sebastian Bleschke, generalni direktor njemačkog udruženja za skladištenje gasa Ines, prenijela je agencija dpa.

„Ako Rusija u potpunosti prekine isporuke gasa, uskladišteni gas će se potrošiti i ranije”, dodao je Bleschke.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada