Rusija i Turska postigle dogovor o plaćanju gasa u rubljama

Rusija i Turska su postigle načelni dogovor da dio plaćanja za ruski prirodni gas prebace na rublje u okviru produbljivanja trgovinskih veza između dvije zemlje.

Putin je ranije ovog mjeseca rekao da zemlje Evropske unije treba da budu zahvalne Turskoj što je osigurala pouzdano snabdijevanje bloka ruskim gasom preko gasovoda Turski tok (Reuters)

Rusija i Turska su postigle načelni dogovor da dio plaćanja za ruski prirodni gas prebace na rublje u okviru produbljivanja trgovinskih veza između dvije zemlje, saopštilo je u četvrtak tursko Ministarstvo energetike.

Izbjegavanje plaćanja u dolarima korisno je za obje zemlje, prenosi Russia Today (RT) i dodaje da je Rusija američku valutu nazvala “toksičnom” pošto zapadne sankcije otežavaju obavljanje transakcija, prenosi Tanjug.

Pored toga, ovaj sporazum pomaže Turskoj da sačuva svoje opadajuće rezerve čvrstih valuta.

Rublje za gas

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je prošle sedmice potvrdio da će Ankara početi da plaća dio uvoza prirodnog gasa iz Rusije u rubljama nakon višesatnih razgovora s ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Sočiju.

Dvije zemlje su potpisale i mapu puta za razvoj ekonomske saradnje koja predviđa povećanje bilateralne trgovinske razmjene na stotinu milijardi dolara godišnje.

Putin je ranije ovog mjeseca rekao da zemlje Evropske unije treba da budu zahvalne Turskoj što je osigurala pouzdano snabdijevanje bloka ruskim gasom preko gasovoda Turski tok.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada