Kreditori Ukrajine pristali na dvogodišnje zamrzavanje duga

‘Ukrajina će uštedjeti šest milijardi dolara na otplatama što će pomoći da održimo stabilnost, ojačamo održivost ekonomije i poboljšamo moć vojske’, ukazao je ukrajinski premijer Denis Šmihal.

Povjerioci su bili iznenađeni što je Ukrajina odlučila da sve do sada bude aktivna sa obveznicama, tvrde ekonomisti (AFP - Ilustracija)

Prekomorski kreditori Ukrajine podržali su zahtjev Kijeva za dvogodišnje zamrzavanje isplate gotovo 20 milijardi dolara u obveznicama, pokazuje odgovor na regulatorni podnesak u koji je Reuters imao uvid, što će omogućiti da Ukrajina izbjegne neredovnost u otplatama dugova.

Skoro šest mjeseci od početka rata u Ukrajini, bez nagovještaja da će mirovni sporazum ili prekid vatre biti uskoro postignuti, povjerioci za 75 posto neriješenog, aktivnog dugovanja Ukrajine pristali su na zahtjev Kijeva, prenosi britanska agencija.

Zamrzavanje duga ima smisla

„Ukrajina će uštedjeti gotovo šest milijardi dolara na otplatama što će nam pomoći da održimo makrofinansijsku stabilnost, ojačamo održivost nacionalne ekonomije i poboljšamo moć naše vojske“, ukazao je ukrajinski premijer Denis Šmihal.

Stuart Culverhouse, glavni ekonomista londonske konsultantske firme Tellimer, ocijenio je da dvogodišnje zamrzavanje duga ima smisla jer čak i ukoliko bi se rat uskoro završio situacija u Ukrajini se „ne bi poboljšala preko noći“.

„Povjerioci su čak bili iznenađeni što je Ukrajina odlučila da sve do sada bude aktivna sa obveznicama“, rekao je Culverhouse.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada