Najavljeno ponovno povezivanje vozom Sarajeva i Zagreba

Uspostavljanju saobraćaja između glavnih gradova BiH i Hrvatske prethodilo bi ponovno povezivanje Sarajeva i Banje Luke.

Tokom prvih šest mjeseci ove godine, Željeznice Federacije BiH prevezle su 173.688 putnika, što je za 205,23 posto više u odnosu na isti period 2021. godine (Fena)

Željeznice Federacije BiH planiraju novim redom vožnje ponovo uspostaviti putnički saobraćaj na relaciji Sarajevo – Zagreb, najavljeno je iz te kompanije.

Tome bi, kako prenosi Fena, prethodilo ponovno povezivanje Sarajeva i Banje Luke, o čemu Željeznice Federacije BiH pregovaraju sa Željeznicama Republike Srpske.

Željeznice Federacije BiH ujedno su se pohvalile kako je uspostavljanje sezonskog putničkog voza Sarajevo – Ploče – Sarajevo, koji je počeo saobraćati od 1. jula ove godine, u potpunosti opravdalo njihova očekivanja. 

Taj voz saobraća samo petkom, subotom i nedjeljom, a tokom pet vikenda jula ukupno su prevezli 2.102 putnika. Saobraćanje tog voza nastavlja se do 11. septembra ove godine.

Prevezli 205 posto više putnika u odnosu na prošlu godinu

Tokom prvih šest mjeseci ove godine, Željeznice Federacije BiH prevezle su 173.688 putnika, što je za 205,23 posto ili 116.784 putnika više u odnosu na isti period 2021. godine, kada je otpremljeno 56.904 putnika.

Povećanje broja putnika zabilježeno je na svim željezničkim pravcima, odnosno na svim linijama koje povezuju Sarajevo i druga odredišta kao što su Čapljina, Konjic, Pazarić, Maglaj, Visoko i Zenica.

Kada je riječ o prijevozu robe, Željeznice Federacije BiH su u drugom kvartalu ove godine prevezle 2.094.555 tona robe, a ostvareno je 213.621.669 tona kilometara, što je u odnosu na isti period prošle godine više za 0,6 posto tona prevezene robe i više za 5,2 posto tona kilometara.

Izvor: Agencije