Njemačka u pogon vraća već ugasle elektrane na ugalj

Elektrana Mehrum je prekinula s radom u decembru prošle godine i dio je tzv. energetske rezerve čije aktiviranje je moguće u slučaju nužde.

Cilj vraćanja elektrana na ugalj je smanjenje potrošnje plina (EPA)

U Njemačkoj se u sklopu mjera štednje plina u pogon ponovno pušta prva već ugašena termoelektrana na ugalj, javlja Savezna agencija za mrežnu infrastrukturu.

Elektrana Mehrum u Donjoj Saskoj, u vlasništvu češkog koncerna EPH, prva je elektrana koja će biti ponovno aktivirana nakon što je savezna vlada sredinom jula donijela zakonske promjene koje omogućavaju ponovno aktiviranje već ugašenih elektrana na ugalj i naftu do kraja sljedeće godine kada se očekuje postizanje visokog stepena nezavisnosti od plina iz Rusije, prenosi Hina.

Elektrana Mehrum je prekinula s radom u decembru prošle godine i dio je tzv. energetske rezerve čije aktiviranje je moguće u slučaju nužde.

Prema navodima uprave ove elektrane kapaciteta 690 megavata, proizvodnja struje može početi “u svakom trenutku”.

Smanjenje potrošnje plina

Cilj vraćanja elektrana na ugalj je smanjenje potrošnje plina. Ministar finansija Christian Lindner (Liberalno-demokratska stranka, FDP) smatra da se plin umjesto za proizvodnju struje mora štedjeti za potrebe domaćinnstva i industrije u nadolazećoj zimi.

“Ne smijemo dopustiti da se plinska kriza pretvori u krizu opskrbe električnom energijom”, rekao je Lindner koji, kao i demokršćanska opozicija, traži i održavanje preostale tri nuklearne elektrane u pogonu.

Ministar privrede i energetike Robert Habeck (Zeleni) smatra da se u proizvodnji električne energije treba odreći plina “gdje god je to moguće”.

Posljednja vlada je 2018. godine, u sklopu dugoročne borbe protiv klimatskih promjena, donijela odluku o potpunom odustajanju od uglja kao izvora energije do najkasnije 2038.

Rasprave o radu nuklearnih elektrana

I kompanije koje upravljaju ostalim elektranama na ugalj su najavile puštanje u pogon svojih postrojenja.

Prema procjenama analitičara, energetskim kompanijama se isplati ponovno uključenje elektrana zbog visoke cijene električne energije i dovoljne količine uglja na globalnom tržištu.

U sklopu istog političkog programa donesena je i odluka o gašenju nuklearnih elektrana.

Posljednje tri nuklearne elektrane koje su još u pogonu bi s radom trebale prestati do kraja godine, ali se trenutno vode intenzivne rasprave da se njihov rad produži do sljedeće godine.

Opozicija traži da se, dok ne popusti pritisak s opskrbom plina, u pogon vrate i tri nuklearne elektrane koje su ugašene prošle godine.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada